Vesti
13.10.2021. 14:30
R.E.

Godrfri odlazi

Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

amerika, SAD, USA
Izvor: Shutterstock

Iskusni američki diplomata i poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil, biće imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, saznaje eksluzivno “Blic”.

Hil će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godrfrija karijernog diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine. Zanimljivo je da je i prva služba Kristofera Hila bila Beograd, a budući da ima 69 godina, i u penziju bi mogao da ode iz našeg glavnog grada.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Administracija SAD na ovaj način šalje poruku da im je stalo do Srbije i Balkana. Pokazuje da se menja američki pogled i shvatanje uloge Srbije na Zapadnom Balkanu", kaže izvor “Blica” iz diplomatskim krugovima.

Iako mentor Kosova, Sjedinjene Države napravile su zaokret prilikom poslednjih dešavanja na Kosovu, kada su oštro kritikovale poteze Prištine i nepoštovanje Briselskog sporazuma. Imenovanje Hila moglo bi da ubrza rešavanje kosovskog čvora, jer Hil sigurno ne dolazi da bude statista.

"Dolazak Hila, poznatog po pragmatičnosti, pokazuje da Amerika želi da uzme aktivnije učešće u procesima na Balkanu, ali i da bude u mogućnosti da bolje razume Srbiju. Imenovanje Hila vraća vašu zemlju u poziciju prioritetnog partnera američke administracije na Balkanu", kaže diplomata blizak američkoj administraciji.

Kako ističe sagovornik "Blica", Hil želi da dovede američke investicije u Srbiju, a radiće i na promociji Srbije kao investicione destinacije.

To što mu je prva služba bila u Beogradu u najvećoj meri je odredililo njegovu karijeru koja je u uglavnom bila vezana za Balkan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Havana sindrom i u ambasadi SAD u Berlinu
Berlin, Nemačka

Pokrenuta istraga

09.10.2021. 18:05

Havana sindrom i u ambasadi SAD u Berlinu

Policija u Berlinu saopštila je da je pokrenuta istraga nakon što je osoblje američke ambasade prijavilo simptome takozvanog Havana sindroma.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve