Vesti
23.11.2023. 14:40
Beta

Brankica Janković

"Sistem zaštite žrtava porodičnog nasilja nije dovoljno efikasan"

žena, muškarac, nasilje
Izvor: Shutterstock

Sistem zaštite žrtava porodičnog i partnerskog nasilja u Srbiji nije dovoljno efikasan pa se dešava da počinioci nasilja ne budu procesuirani i kažnjeni, izjavila je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Ona je na godišnjoj konferenciji "Podrška žrtvama i prevencija viktimizacije: Izazovi i perspektive" ocenila da "selektivna pravda vodi u bezakonje".

"Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je više od 30 odsto žena u svetu pretrpelo nasilje od intimnog partnera ili članova porodice. Neke žrtve se nikad u potpunosti ne oporave od nasilja", rekla je poverenica na skupu u Beogradu.

Zamenica direktora organizacije "Evropska pomoć žrtvama" Aleksandra Ivanković kazala je da država treba više resursa da uloži u pomoć žrtvama i da im pruži sistemsku podršku.

"Podrška žrtvama nije trošak nego investicija", kazala je Ivanković.

Ocenila je da briga o žrtvama ne može da se prepusti samo nevladinom sektoru i da žrtve treba da dobiju naknadu od države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ove godine u Srbiji 24 femicida"
Nasilje nad decom

Ferida Čustović

02.08.2023. 22:46

"Ove godine u Srbiji 24 femicida"

Ženska mreža Stranke slobode i pravde (SSP) je danas, povodom 24. femicida u Srbiji od početka godine, zatražila od istitucija da reaguju i to spreče.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve