Vesti
18.08.2023. 15:07
Beta

Dopis ministarstva

Škole dobile smernice kako da rade nakon tragedije

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo prosvete uputilo je školama Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno–vaspitnog rada u narednoj školskoj godini, a kako bi se učenici i nastavnici što bolje priremili za nastavak rada nakon majskih tragedija u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca.

Kako je navedeno u saopštenju, osnovni cilj obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2023/2024. predstavlja razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti kod učenika i unapređivanje odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju i saradnji.

Zato je Smernicama predviđeno da će se prvi nastavni dan organizovati kroz razgovor sa učenicima kako bi se upoznali sa planom rada, a tokom prve nastavne nedelje organizuje se tematska nastava usmerena ka negovanju empatije, vrednostima međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti.

"U drugoj nastavnoj nedelji, od 11. do 15. septembra nastavnici sprovode inicijalno procenjivanje u okviru pojedinačnih predmeta, programa nastave i učenja i vrše dalje planiranje obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa rezultatima inicijalnog procenjivanja", navelo je ministartvo.

U saopštenju je objašnjeno da su škole u obavezi da godišnjim planom rada predvide samovrednovanje rada škole, da će se tokom septembra sprovesti i procena adaptacije za učenike petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole na novu sredinu i planiraće se mere podrške sa nastavnicima i učenicima.

Uvodi se i nova slobodna nastavnu aktivnost za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole nazvana "Vrline i vrednosti kao životni kompas", a u srednjim školama posebna pažnja usmeriće se na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti.

"Do kraja prvog polugodišta, škole će zajedno sa učenicima i roditeljima kreirati identitet (moto) škole tako što će definisati zajedničke vrednosti, očekivana ponašanja i ishode ponašanja u okviru škole i društva u celini, koje su u skladu sa utvrđenim identitetom", piše u smernicama čiji se ceo tekst može naći na sajtu ministartva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tri meseca od masovnog ubistva u "Ribnikaru" - šta sve (ni)je urađeno
Ribnikar

Beograd

03.08.2023. 10:28

Tri meseca od masovnog ubistva u "Ribnikaru" - šta sve (ni)je urađeno

Tri meseca nakon masovnih ubistava u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kao i u selima oko Mladenovca, kada je stradalo 19 dece i školski čuvar, sankcionisane su samo četri osobe, od kojih su tri kažnjene umanjenjem plate za 20 odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve