Vesti
28.06.2024. 22:00
Beta

Podgorica

Crna Gora usvojila Rezoluciju o Jasenovcu

1
Izvor: Shutterstock

Skupština Crne Gore usvojila je danas glasovima parlamentarne većine Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu kojom se 22. april proglašava danom sećanja na žrtve tog logora iz Drugog svetskog rata.

Za rezoluciju su glasali poslanici Nove srpske demokratije (NOVA) Andrije Mandića, DNP-a Milana Kneževića, Pokreta Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića i Demokrata potpredsednika vlade Alekse Bečića.

Na predlog Mandića i Kneževića rezolucijom se osuđuju i zločini počinjeni u Dahauu i Mithauzenu.

Od 42 poslanika, koja su glasala, 41 je podržao, a jedan poslanik je bio protiv. Opozicija je u znak protesta napustila salu uoči glasanja.

Obrazlažući predlog rezolucije o Jasenovcu, predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je naveo predlagači pozivaju na "sećanje i na ljudsko u svim ljudima", da predlog "nije upućen ni protiv koga, već da mu je cilj da ukaže da je zlo zlo, bez obzira na to ko ga je učinio".

"Rezolucija nije ni na čiju štetu, a može da bude na korist svih građana. Crna Gora će postati prva država na planeti koja će osuditi genocid u Jasenovcu i to će služiti na čast onih koji možda neće glasati za rezoluciju, a ja ih pozivam da budu dio velike istoirje Crne Gore", kazao je Mandić.

On je mišljenja da rezolucija "ne vređa državu, ni Hrvatsku, ni Austriju, ni Nemačku".

Mandić je saopštio da je rezolucija rezultat dogovora unutar Crne Gore i da u donošenju tog dokumenta "nije bilo mešanja sa strane", odgovarajući tako na ocene dela opozicije da je predlog potekao od predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i onih snaga koji žele da uspore evropske perspektivu Crne Gore.

Rezolucijom se 22. april proglašava "Danom sećanja na genocid u Jasenovcu" i "osuđuje svako poricanje genocida" u tom logoru iz Drugog svetskog rata.

Dokumentom se deklariše "jedinstvena osuda svih zločina na tlu Crne Gore i bivše Jugoslavije" i "potvrđuje principijalan stav da zločin da odgovornost može biti isključivo individualna".

Podrška rezoluciji došla je i od Pokreta Evropa sad crnogorskog premijera Milojka Spajića, čiji poslanici su ocenili da usvojeni dokument "ne može biti usmjeren protiv današnje Hrvatske, niti hrvatskog naroda".

Protiv rezolucije je bila opozicija, koja je u znak protesta napustila salu uoči glasanja smatrajući da je ona rezultat "političke trgovine" unutar vladajuće većine, da će narušiti odnose sa Hrvatskom koja bi mogla da uspori evropsku perspektivu Crne Gore.

Poslanici opozicije ocenili su da je rezolucija "predstava za domaću javnost i birače" vladajuće većine, da "nije u državnom interesu" Crne Gore, da se njome "manipuliše nacionalnim osećanjima" i izrazili bojazan da će lose uticati na odnose s Hrvatskom i njenom podrškom evropskom putu Crne Gore.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković je kazao da rezolucija o genocidu u Jasenovcu nije u državnom interesu Crne Gore, da ne doprinosi kulturi sećanja, jer je osuda i karakter zločina u tom logoru iz Drugog svetskog rata "nesporna".

"Koji je državni interes da usvojimo rezoluciju o Jasenovcu, kada u Crnoj Gori niko ne negira ono što se desilo u Jasenovcu", kazao je Vuković.

Vuković smatra da je rezolucija "manipulacija" i rezultat "trulih kompromisa unutar vladajuće većine" i u tom kontekstu naveo da je taj potez politički odgovor na podršku Crne Gore Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Deo vlasti u Crnoj Gori oličen u Pokretu Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića podržao je Rezoluciju o Srebrenici, dok su prosrpske partije Mandića i Kneževića kao odgovor na to inicirale raspravu o Jasenovcu. Podršku toj rezoluciji najavio je i Spajićev PES.

Najava mogućnosti usvajanja rezolucije u Jasenovcu izazvala je oštru reakciju zvaničnog Zagreba koji je ranije tim povodom uputio protestnu notu Podgorici i upozorio da bi njeno usvajanje moglo da uspori ambiciju Crne Gore da bude primljena u EU.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrian Vuksanović je kazao da je Jasenovac "tamna strana istorije" i da Hrvatska "na pravi način komemorira ono što se desilo u Jasenovcu".

"Biće dobro da tim putem krene i Srbija, pa da neko iz crkvenog i državnog vrha ode i do Srebrenice, Vukovara i drugih stratišta", poručio je Vuksanović.

Po njegovim rečima, rezoluciju ne predlaže Crna Gora, već oni koji su servilni Aleksandru Vučiću.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
01.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve