Vesti
26.10.2023. 19:25
Beta

"O posebnim postupcima"

Kakav je to "lex specialis" usvojila Skupština Srbije

skupština srbije, parlament, 25. 10. 2022.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Skupština Srbije usvojila je poseban (lex specialis) Zakon o posebnim postupcima radi izgradnje potrebnih objekata za međunarodnu izložbu EXPO Beograd 2027 i Nacionalnog stadiona, kojim se isključuje primena Zakona o javnim nabavkama.

U zakonu se navodi da je investitor objekata za izložbu, smeštaj gostiju i Nacionalnog fudbalskog stadiona Republika Srbija ili privredno društvo koje će osnovati, a koje ima pravo i obaveze investitora.

To, kako se navodi u zakonu, posebno privredno društvo kao i društvo posebne namene neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke.

Fiskalni savet je u oceni Predloga zakona budžeta za 2024. i tog posebnog zakona naveo da Vlada Srbije nastavalja da povećava broj investicionih projekata koji se sprovode mimo standardne procedure.

"Srbija 'na papiru' ima veoma dobru i transparentnu proceduru za selekciju i upravljanje javnim investicijama. To podrazumeva izradu rigoroznih studija opravdanosti, pozitivnu ocenu Revizione komisije, odabir projekata, zasnovan na objektivnim kriterijumima i brojne druge, jasno definisane procese u svim fazama projekata, pa čak i nakon njihovog završetka", ocenio je Fiskalni savet.

Iako je, kako je naveo Fiskalni savet, ukinut Zakon o posebnim postupcima za linijske projekte zbog primedbi EU, kuriozitet Vlade Srbije je da je opet donet "lex specialis" za izgradnju objekata za specijalizovanu međunarodnu izložbu i Nacionalnog fudbalskog stadiona po "skraćenim postupcima".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve