Vesti
09.12.2022. 13:54
Beta

Skupština Srbije

Šta su sve poslanici usvojili

Srbija
Izvor: Shutterstock

Poslanici skupštine Srbije usvojili su nakog glasanja o budžetu i još 34 predloga zakona, odluka i ugovora o kojima u raspravi skoro da nije bilo reči, pošto je vođena objedinjena rasprava.

Poslanici su potvrdili Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje, Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2022. godinu kao i Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2022. godinu.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i završni račun budžeta za 2021. godinu.

Usvojene su izmene i dopune Carinskog zakona, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o republičkim administrativnim taksama, Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o porezu na dodatu vrednost, Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, Zakona o elektronskom fakturisanju, Zakona o fiskalizaciji, Zakona o porezima na imovinu, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, o kojima u prethodna četiri dana na sednici nije bilo reči, a vladajuća većina nije prihvatila ni jedan amandman koji je podnela opozicija.

Poslanici su potvrdili i nove zajmove, od 16 milijardi dinara kod NLB Komercijalne banke za deo auto puta kod Požarevca i od skoro 45 miliona evra od Međunarodne banke za obnovu i razvoj  za projekat čiste energije.

Potvrđen je okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji sa Kraljevinom Španijom u oblasti infrastrukturnih projekata, Ugovor Srbije i Madjarske o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva i Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu sa Evropskom komisijom o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći Evropske unije.

Poslanici su glasali i o više predsednika sudova, a izabrali su i oko 90 sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju u više gradova Srbije.

Poslanici su izabrali su Draganu Stanić i Nikolu Dragaševića za viceguvernere Narodne banke Srbije, na period od šest godina, kao i nekoliko članova skupštinskih odbora.

Glasanjem je završena treća sednica drugog redovnog zasedanja. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve