Vesti
11.04.2024. 13:39

U fokusu

Skupština Srbije: Završeni razgovori, opozicija napustila sastanak

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN ILIC

U Skupštini Srbije završeni su razgovori poslaničkih grupa vlasti i opozicije o preporukama ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike, održanih 17. decembra prošle godine.

Poslanici opozicije prethodno su napustili sastanak. Poslanike je na dijalog pozvala predsednica Skupštine Ana Brnabić. Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, "Ekološkog ustanka" i poslaničke grupe "Mi glas iz naroda - dr Branislav Nestorović".

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da je njegova vlada zainteresovana za primenu prepruka OEBS-ODIHR i da je svestan da se problemi i politička neslaganja nastavljaju.

Hil je, u izjavi novinarima u Skupštini Srbije, naglasio da je zajedno sa još nekim kolegama pozvan da kao posmatrač prisustvuje sastanku, ne da učestvuje.

"Kao posmatrač, naš stav je da ovaj dijalog treba da se nastavi i da je značajan. On je uglavnom težak i to ne znači da će se do dogovora doći na prvom sastanku. Svestav sam toga da problemi i neslaganja nastavljaju", istakao je Hil.

Dodao je da su to teški politički problemi sa kojima Srbija mora da se izbori.

"Iz moje perpsktive, Vlade SAD zainteresovani smo za uspeh Srbije, da reši ta pitanja i imamo veliku želju da vidimo da se prepruke ispune, ali mi smo samo posmatrači", ponovio je Hil.

Hil je rekao da je međunarodna zajednica jasna u tome da bojkot nije rešenje.

"Sve ovo zavisi od Srbije i to kako će probleme rešiti je samo na građanima i učesnicima u dijalogu.

"Ovakvi politički problemi nisu jedinstveni samo za Srbiju", zaključio je Hil.

"Očigledno je da je dijalog zakazan sa ciljem da se međunarodnoj zajednici i građanima pokaže da je vlast za dijalog, ali suština je da oni negiraju da postoji politička kriza, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

"Mi jesmo u krizi, ne samo izbornoj, već dubokoj političkoj krizi iz koje se može izaći samo konsenzuom", naveo je Lutovac nakon sastanka kod predsednice parlamenta.

Deo opozicije koji je prisustvovao razgovorima u Skupštini napustio je sastanak,  javio je repoter RTS-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kristofer Hil o Radoičiću, izborima na Kosovu, ZSO...
1

Ambasador

07.10.2023. 09:43

Kristofer Hil o Radoičiću, izborima na Kosovu, ZSO...

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hill izjavio je da je na Beogradu da odradi ozbiljnu istragu o nedavnom napadu u Banjskoj gde su poginuli kosovski policijac i tri napadača.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
19°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve