Vesti
27.08.2023. 09:25
Beta

Đukić Dejanović

"Na prostoru zločina u 'Ribnikaru' memorijal, poput spomenika đacima u Kragujevcu"

rIBNIKAR
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da će učenici u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u kojoj je u maju ubijeno devetoro učenika i čuvar, imati časove u jednom delu zgrade, dok će na prostoru zločina biti memorijal, poput spomenika đacima u Kragujevcu.

Ona je u za Kurir rekla da će se datum tragedije u školi "Vladislav Ribnikar", 3. maj, obeležavati u školama kao Dan sećanja i tuge.

"O tome kako će se tačno obeležavati, tek ćemo razgovarati, ali svakako ćemo se toga dana svi zajedno setiti velike tragedije i nevinih žrtava. Vidite i tu simboliku brojeva, 3. 5. i 5/3, što je i spomenik streljanim đacima u Kragujevcu", rekla je Đukić Dejanović.
 

Navela je da je sugestija učenicima, nastavnicima i roditeljima da osnovni cilj školske 2023/24. godine bude razvoj pravih ljudskih vrednosti kod učenika, unapređenje međusobnih komunikacija uz poštovanje, saradnju i solidarnost sa uvažavanjem različitosti.

"Sigurno je da će biti učenika kojima će biti neophodna stručna podrška i zajedništvo roditelja, nastavnika i drugara da prevaziđu psihološke patnje, da se oslobađaju trautatičnog doživljaja i da novu školsku godinu počnu sa vršnjačkom komunikacijom koja je, sama po sebi, lekovita. Naša sugestija je da 1. septembar bude dan dijaloga nastavnika i učenika ne samo o školskim programima, već i o emocijama, vrednostima i budućnosti", rekla je ona.
 

Đukić Dejanović je istakla da je konkretna sugestija nastavnicima da prva školska nedelja bude usmerena na tematske aktivnosti, a druga da bez ocenjivanja nastavnici steknu uvid u obrazovna postignuća učenika iz ranijih razreda.

Upitana zašto su udžbenici besplatni za beogradske škole, ali ne i za ostale škole u Srbiji, ona je navela da nije samo Beograd u pitanju.

"Ne samo Beograd već i neke manje sredine, poput Opova, Surdulice itd, obezbedile su udžbenike za svu decu. Ministarstvo prosvete je obezbedilo udžbenike za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, decu sa oboljenjima, decu niskog socijalnog statusa, talentovane učenike...", rekla je Đukić Dejanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Imenovana nova direktorka škole "Vladislav Ribnikar"
1

Vršilac dužnosti

06.07.2023. 23:37

Imenovana nova direktorka škole "Vladislav Ribnikar"

Nakon što je smenjena Snežana Knežević, postavljen je vršilac dužnosti direktora Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve