Vesti
01.03.2023. 10:35
Beta

Napokon

Apelacioni sud otvara pretres za proces o ubistvu Slavka Ćuruvije

slavko ćuruvija, ATA, 1. 3. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Apelacioni sud u Beogradu otvoriće 6. marta pretres u procesu protiv optuženih za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999, saopštila je Slavko Ćuruvija Fondacija.

 

Pred Većem Apelacionog suda ponovo će svedočiti bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i organizator kriminalne grupe "Zemunski klan" Milorad Ulemek Legija, kao i braća Aleksandar i Miloš Simović, takođe članovi te kriminalne organizacije, navela je danas ta fondacija.

Pretres, kako se dodaje u saopštenju, predstavlja uvod u završnicu suđenja četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti - Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku (u bekstvu) za ubistvo Ćuruvije.

Istraga o ubistvu trajala 16 godina, a suđenje optuženima počelo je u junu 2015. 

Veće Specijalnog suda za organizovani kriminal doneo je dve prvostepene presude, kojima su optuženi proglašeni krivim i osuđeni na po 30, odnosno 20 godina zatvora, dok je kao neposredni izvršilac ubistva presudama označeno NN lice.

Osam godina nakon početka suđenja i 24 nakon ubistva, Apelacioni sud u Beogradu, postupajući po žalbama tužilaca i advokata odbrane, otvara pretres koji će trajati od 6. do 10. marta u zgradi Višeg suda u Beogradu.

Slavko Ćuruvija Fondacija navodi da bi konačna i pravosnažna presuda u tom slučaju bila od presudnog značaja i za Ćuruvijinu porodicu i prijatelje i za širu medijsku zajednicu u Srbiji.

"Ona će predstavljati i određenje Srbije i srpskog pravosuđa prema zločinima protiv političkih neistomišljenika režima Slobodana Miloševića, sa dalekosežnim posledicama za ukupno stanje ljudskih prava i demokratije u zemlji", piše u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo Ćuruvije: Oštećeni su zadovoljni presudom
SLAVKO ĆURUVIJA, 2. 12. 2021.

Advokat objasnio

02.12.2021. 17:28

Ubistvo Ćuruvije: Oštećeni su zadovoljni presudom

Advokat Slobodan Ružić, punomoćmik porodice ubijenog novinara Slavka Ćuruvije rekao je da su oštećeni zadovoljni presudom kojom su optuženi za njegovo ubistvo osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve