Vesti
12.12.2022. 17:00
Beta

Tomislav Momirović

"Šljivovica nije običan proizvod, naša dužnost je da je zaštitimo"

Rakija
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine saopštilo je da će zajedno sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležim institucijama, pokrenuti kampanju edukacije stanovništva o rizicima konzumacije i prodaje jakih alkoholnih pića neregistrovanih proizvođača, sumnjivog kvaliteta i potencijalno opasnog po zdravlje.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović podsetio je da je rakija nacionalni proizvod, koju je Unesko uvrstio na Listu svetske kulturne nematerijalne baštine, "pa je naša obaveza da štitimo kvalitet ovog proizvoda". 
 

"Moramo da uložimo puno energije kako bi pospešili proizvodnju i zajedno sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji. Da bi to postigli, moramo zajednički snagama da radimo na uređenju tržišta kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod. Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije", rekao je Momirović.
 

Zaključak sastanka predstavnika Ministarstva trgovine i Saveza proizvođača rakije je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima. 

Ministarstvo trgovine apelovalo je na sve potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod. Ministar Momirović je istakao da će na ovaj način svi potrošači biti u mogućnosti da konzumiraju visoko kvalitetne rakije, kao i da će opšti kvalitet proizvoda biti podignut na viši nivo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko u Šumadiji pravi najbolju voćnu rakiju?
rakija

Znaćemo uskoro

18.11.2021. 15:34

Ko u Šumadiji pravi najbolju voćnu rakiju?

Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija biće održano od 24. do 28. novembra, u organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija". Rok za prijavljivanje je 20. novembar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve