Vesti
26.03.2023. 11:10
RTS

Miroslav Talijan

Kako izgleda obuka za specijalne jedinice

1
Izvor: Shutterstock

Ostalo je još šest dana za prijavu onih koji bi želeli da postanu deo specijalnih jedinica, a komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan objasnio je šta mlade očekuje na obuci.

Konkurs za prijem novih profesionalnih vojnika u 63. padobransku, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije "Kobre" odnosi se na mladiće i devojke do 30 godina, uključujući i one koji nisu završili vojnu obuku.

Traje i dalje, a Talijan je gostujući na RTS objasnio je šta čeka one koji se prijave i odu na obuku.

"Dobro je poznato da su rigorozni pregledi i čitava paleta, arsenal testiranja - od biološko-psiholoških do sociološko-kulturoloških testiranja. Slede i bezbednosne provere, inicijalne provere fizičkih sposobnosti, potom za one koji nisu služili vojni rok sledi osnovna obuka, gde će bazično biti upoznati sa naoružanjem i vojnom opremom, izvršiti niz pripremnih gađanja i dati vojničku zakletvu, gde će se zavetovati otadžbini. Nakon toga, sledi selektivna obuka koja traje 10 nedelja, odnosno za 72 dana za 72. brigadu. Veoma su naporni sadržaji, koji uključuju i marševe sa opterećenjem, usiljene marševe sa malo sna, sa viškom opreme", istakao je Talijan.

On je dodao da kandidate očekuju odlični uslovi.

"Njih čeka prvo jedan stroj koji je zbratimljen, bezbednosno čist stroj ljudi koji se raduje njihovom dolasku i koji će im pomoći da prebrode sve krize. Pored toga, mi imamo sve uslove, savremenu uniformu, naoružanje, vojnu opremu, imamo poligone, vežbališta, sportski centar sa savremenim kardio-centrom, sa teretanama, borilačkim salama, otvoreno i zatvoreno strelište. Sve je to ono što mi pružamo kandidatima tokom obuke u cilju da ih spremimo za najsloženije zadatke", zaključuje Talijan.

Talijan je napomenuo da su za sada zadovoljni odzivom i da su se stvorili uslovi za odabir najboljih.

"Pošto su prijave kovertirane, mi znamo otprilike strukturu. Ima onih koji nisu služili vojni rok, ima onih koji su služili vojni rok, takođe ima i devojaka, žena. Tako da su se stvorili uslovi da se ispuni svrha selekcije, a to je da se izabere kvalitativan broj potreban za naš sastav".

Može se očekivati, dodaje, da bude još konkursa, zato što će se specijalni sastavi popunjavati fazno.

"U prvoj fazi se popunjavaju 72. i 63. i Kobre kao specijalne jedinice. Zatim sledi popunjavanje specijalnih formacija drugog i trećeg nivoa", naveo je komandant 72. brigade za specijalne operacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o mnogo jačoj srpskoj vojsci i specijalnim jedinicama
1

Sajam naoružanja Abu Dabi

20.02.2023. 12:14

Vučić o mnogo jačoj srpskoj vojsci i specijalnim jedinicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "Vojska Srbije mora da bude mnogo jača" nego što je danas iako je "neuporedivo snažnija nego što je bila".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve