Vesti
22.04.2023. 21:15
Beta

Poglavar SPC Porfirije

U Nišu otkriven spomenik patrijarhu Irineju

1
Izvor: BETAPHOTO / Biljana Ljubisavljevic

U porti Sabornog hrama u Nišu otkriven je spomenik patrijarhu Irineju, koji je preminuo 2020. godine od posledica korona virusa. 

Spomenik je otkrio patrijarh Porfirije, u prisustvu velikog broja zvanica, sveštenika Srpske pravoslavne crkve i građana. 
 
On je nakon osvećenja spomenika rekao da je blaženopočivši patrijah Irinej "bio staroga kova, i monah i hrišćanin i pastir i Srbin". 

"Glavna crta patrijarha Irineja i monaha starog kova je skromnost i smirenje. To je ono na šta nas pozivaju sveti oci. Kad kažem staroga kova, to znači onoga kova koji ima trajnu vrednost. Zato ma koliko taj kov nosio epitet stari, budući da je trajan, on je večan, on je i sadašnji i savremen i treba da bude i budući za svakoga od nas", rekao je patrijarh Porfirije. 

Patrijerh Irinej, kazao je Porfirije, je ono što je primio od gospoda Boga i Hrista, od svetih otaca i praotaca naših, ono što je primio od crkve nama ostavio i predao, a to je postradali i raspeti, ali, što je najvažnije, vaksrsli Hristos.

"To je ono što smo primili od svih naših predaka, a u novije vreme od patrijarha Irineja. To smo dužni da predamo. Sve ostalo su struje i nanosi koji dođu i prođu, ali živi Hristos kao kamen temeljac našega života, kao onaj koji treba da bude na prvom i najvažnijem mestu u našim životima", izjavio je Porfirije.
 
On je pozvao okupljene da molitvom požele mir, ljubav, radost i, kako je rekao, toliko potrebnu svima nama slogu, razumevanje i jedinstvo. 

On je u Svetosavskom domu otvorio izložbu posvećenu životu i službovanju patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Zamonašio se 1959. godine, a episkop niške eparhije postao je 1975. godine i na tom mestu proveo je 35 godina

Bio je 45. patrijarh srpski i 55. niški episkop.
 
Autor spomenika patrijarhu Irineju je vajar Zoran Ivanović, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
26°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve