Vesti
27.12.2022. 09:44
R.E./Beta

Kosovo i Metohija

Srbi sa severa Kosova: 18. dan zaredom na barikadama... Podignute i nove

1
Izvor: Beta/AP / Marjan Vucetic

Srbi sa severa Kosova i Metohije i su na barikadama, 18. dan zaredom, a predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naložio je podizanje borbene gotovosti vojske i policije.

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučićević naložili su u ponedeljak uveče podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, kako su naveli, po naredjenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Gašić je naveo da je naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade i njihovo stavljanje pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predvidjene operativnim planom.

Vučević je kazao da je Vučić, kao vrhovni komandant, naredio da Vojska Srbije od tokom noći bude u najvišem stepenu borbene gotovosti "do nivoa upotrebe oružane sile".

"To nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane sprečavajući pogrom i teror nad Srbima ma gde žive", rekao je Vučević.
 

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju u ponedeljak je zabranjeno da uđe na Kosovo i vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare, zbog čega se, kako javljaju mediji, sinoć sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali detalji razgovora nisu saopšteni, i njihov sastanak najavljen za danas nije zvanično otkazan.

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je u ponedeljak u Prištini sa komandantom Kfora Anđelom Ristučijom i šefom misije Euleks Larsom Gunarom Vigemarkom a na sastanku je ocenjeno da ni na jednom putu na Kosovu ne treba da budu postavljene barikade.

Kako je saopšteno iz vlade Kosova, sagovornici su povodom barikada koje su Srbi postavili na putevima na severu Kosova, zaključili da je potrebno "vratiti slobodu kretanja".

Srbi sa severa Kosova i Metohije postavili su tokom noći nove barikade u severnom delu Mitrovice, kao i na novom mostu koji iz severnog dela tog grada vode na magistralni put Mitrovica-Raška.

Kako javlja RTS, nova barikada napravljena od nekoliko kamiona natovarenih kamenjem i peskom podignuta je tokom noći u ulici Knjaza Miloša, koja sa istočnog mosta iz južnog dela Kosovske Mitrovice, iz pravca naselja Bošnjačka mahala vodi u centar grada.

Pored te barikade, koja je prva postavljena u gradskom jezgru, može se proći peške, ali za automobile koriste se drugi sporedni putevi.

Barikade koje su Srbi sa severa Kosova postavili zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama nastavljene su posle hapšenja trojice Srba, medju kojima je i bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić, ušle su u 18. dan.

Srbi koji su organizovali barikade kao uslov za njihovo uklanjanje traže puštanje uhapšenih na slobodu, kao i povlačenje specijalnih snaga policije sa severa Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti, KFOR i Euleks: Ukloniti barikade na Kosovu
1

Složni

26.12.2022. 14:22

Kurti, KFOR i Euleks: Ukloniti barikade na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je u Prištini sa komandantom KFOR Anđelom Ristučijom i šefom misije Euleks Larsom Gunarom Vigemarkom a na sastanku je po navodima vlade Kosova, ocenjeno da ni na jednom putu ne treba da budu postavljene barikade.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve