Vesti
16.06.2022. 11:57
Beta

Kristof Hojzgen

"Srbija i Kosovo da urade svoje domaće zadatake"

kosovo
Izvor: Shutterstock

Predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen ocenio je da se može postići dogovor između Kosova i Srbije, ali kako je naveo, jedan od zadataka za Srbiju na tom putu biće da prizna nezavisnost Kosova.

Hojzgen je za Dojče vele rekao da će Kosovo i Srbija prvo morati da urade svoje domaće zadatake, a jedan od njih je i priznanje Kosova od strane Srbije, na šta je pozvao nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete Beogradu prošle nedelje. Hojzgen je dodao da to nije novi zahtev.

"Zato sam malo iznenađen što se predsednik Srbije pokazao tako iznenađenim. To se traži već dugi niz godina. Imamo mogućnost dogovora po modelu SR Nemačke i DDR-a. Sporazum iz 1971. otvorio je mogućnost uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve Nemačke, što je kasnije omogućilo da DDR bude priznata i postane članica UN. Ova pitanja su već dugo na dnevnom redu. Tako da sam bio veoma iznenađen što je predsednik Srbije bio iznenađen. Ali, naravno, moramo da napredujemo i po pitanju priznavanja Kosova od strane pet država EU", rekao je on.

Prema Hojzgenu, kako bi Kosovo bilo priznato, treba da napreduje i u dijalogu sa Srbijom i da sprovede dogovore usvojene u Briselu, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština.

Kosovski premijer Aljbin Kurti do sada je odbijao da primeni sporazum jer vidi opasnost od "bosnizacije" Kosova.

Hojzgen takvu opasnost ne vidi i kaže da postoje i druge savezne države koje mogu poslužiti kao model - kao što je model Nemačke - gde savezne pokrajine imaju nadležnosti za određena pitanja, kao što su kultura ili regulatorna pitanja, itd.

Samo velika pitanja, kako je istakao, kao na primer spoljna i odbrambena politika trebalo bi da budu u rukama vlade u prestonici.

Dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) postignut je u aprilu 2013. između tadašnjih premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića, uz posredovanje bivše visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Hojzgen je od 2005. bio najbliži savetnik za bezbednost bivše nemačke kancelarke Angele Merkel više od 12 godina. Potom je od 2017. do 2021. bio ambasador Nemačke u Ujedinjenim nacijama. Od 2021. ambasador Hojzgen je imenovan za predsednika Bezbednosne konferencije u Minhenu, mesto koje je preuzeo od nemačkog ambasadora Volfganga Išingera.

Konferencija o bezbednosti u Minhenu, koja se održava svakog februara, okuplja političare, vojne lidere, poslovne lidere, nevladine organizacije i stručnjake iz celog sveta kako bi vodili razgovore u neformalnoj atmosferi, van diplomatskog protokola. Već dugi niz godina na Minhenskoj konferenciji učestvuju i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ako Srbija želi u EU mora da uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo"
Srbija, EU

Viola fon Kramon

16.06.2022. 09:56

"Ako Srbija želi u EU mora da uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo"

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je da ukoliko Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji mora da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
21°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve