Vesti
21.11.2021. 08:05
Marko R. Petrović

U strahu su velike oči

Srbija obnavlja svoju vojsku: Kome to i zašto smeta?

Vojska Srbije 19.11.2021.
Izvor: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Gotovo po pravilu se, svaki put kada Srbija nabavi nešto od modernijeg naoružanja, podigne buka u regionu sa istim pitanjem – zašto se Srbija naoružava i da li se ona to sprema za rat?

Da li će tako da bude i posle ovonedeljne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će vojska već do kraja godine dobiti novo oružje, jer će država još mnogo ulagati u nabavku novog naoružanja.

"Biće mnogo ulaganja. Ne smemo da vam pričamo šta sve od novog oružja dolazi do Nove godine. (Komandant Kopnene vojske general Milosav) Simović je mnogo radostan, a kada je Simović radostan onda razumete i odakle to oružje dolazi“, rekao je Vučić ne želeći da kaže nešto više o tome.

Izjava je inače data prilikom održavanja vežbe inženjerijskih jedinica u Šapcu. Obećao je tada da će i svi ronioci dobiti novu uniformu i čizme, kao i noviju opremu.

"To nisu velike pare, pošto se tu ne radi o velikom broju ljudi“, rekao je Vučić i dodao da treba više da se ulaže u tenkovske jedinice, ali ne samo u nabavku tenkova, već i ljude, kako bismo imali više tenkovskih posada.

Buka se, međutim, nedavno digla čak i bez razloga, kada je britanski nedeljnik "Ekonomist“ objavio tekst pod naslovom "Balkanska trka u naoružanju“ i podnaslovom "Srbija u šopingu“.

U njemu se, pored ostalog, konstatuje da je Srbija u poslednjih 15 godina vojni budžet uvećala za 70 odsto, na 1,4 milijarde dolara. Navodi se i sve šta je Srbija dobila (avioni, tenkovi...) kupila (helikopteri, dronovi i PVO sistemi) i šta planira da nabavi (još dronova, helikoptera i transportne avione).

Ali isto tako citiraju i Vučića koji zaključuje kako se vojni izdaci, iako u apsolutnom iznosu veći, oni ipak kreću oko dva odsto BDP-a. Stvar je samo u tome da je srpski BDP danas mnogo veći nego pre 15 godina.

Dodao je još i da je to "kikiriki“ u odnosu na ono što za vojsku izdvajaju Bugarska, Mađarska i Rumunija.

"Ekonomist“, međutim, potom konstatuje i da Srbija za vojsku izdvaja više nego što izdvajaju Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija zajedno, te da troši više i od Hrvatske koja planira kupovinu francuskih lovaca, kako bi obnovila svoje gotovo nepostojeće kapacitete ratnog vazduhoplovstva.

Obnavljanje hrvatske avijacije, dakle, ne predstavlja problem, ali kompletiranje srpske eskadrile avionima "mig-29“ donacijama iz Rusije i Belorusije i obnova avijacije koja je, praktično, bila u kliničkoj smrti, i te kako smeta.

Ključno je pitanje, međutim, kome to i zašto smeta.

"Kada bi Srbija samo modernizovala svoje oružane snage, nikome to ne bi smetalo. Ali kontekst je taj koji ’pali lampice’. Bosna je ponovo u političkim previranjima, a Milorad Dodik sugerisao je kako će, ako dođe do nasilja u slučaju da se RS otcepi, Rusija da ih brani“, konstatuje "Ekonomist“.

Kao da zanemaruju činjenicu da Dodik o secesiji RS govori maltene na svakih mesec dana, ali se na tome i zaustavi.

Narodna izreka kaže da se svako češe tamo gde ga svrbi. E, sad, pitanje je samo da li je taj svrab više posledica nečije ljubomore što ne može na isti način da oprema svoje oružane snage ili im jačanje Vojske Srbije remeti neke planove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovski vojni budžet duplo veći: Zašto se Priština naoružava?
Vojska, Kosovo 11.11.2021.

100 miliona dolara

12.11.2021. 07:05

Kosovski vojni budžet duplo veći: Zašto se Priština naoružava?

Uvećanje kosovskog vojnog budžeta gotovo za polovinu, sa oko 70 na 100 miliona dolara, koliko god bilo skromno, ukazuje na ozbiljnu nameru Prištine da se posveti izgradnji oružanih snaga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve