Vesti
13.01.2024. 19:38
Beta

"Politika jedne Kine"

Šta je Srbija poručila posle izbora na Tajvanu

Kina i Tajvan
Izvor: Shutterstock

Ministarastvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je povodom održanih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Tajvanu da Srbija principijelno i dosledno podržava politiku "jedne Kine" a centralnu vladu u Pekingu smatra jedinom legitimnom.

"Povodom izbora održanih na Tajvanu 13. januara, koristimo ovu priliku da istaknemo da Republika Srbija, u skladu sa našom doslednom politikom i zalaganjem za poštovanje načela međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, principijelno i dosledno podržava politiku 'jedne Kine', ne priznaje državnost Tajvana, a centralnu vladu u Pekingu smatra jedinom legitimnom vladom kineskog naroda",  navodi se u saopštenju MSP-a.
 

Dodaje se da Srbija u punoj meri podržava teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo Narodne Republike Kine, a zvanična pozicija Beograda, koja će ostati nepromenjena, jeste da je Tajvan sastavni i neodvojivi deo Kine.

"Republika Srbija pridaje poseban značaj i važnost izvanrednim političkim odnosima i svestranoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom, koji se temelje na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i čeličnom prijateljstvu između dva naroda", zaključuje se u saopštenju, koje prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).
 

U Tajvanu su održani predsednički i parlamentarni izbori. Za novog predsednika izabran je dosadašnji potpredsednik i kandidat vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) Lai Čing-te za koga je Kina uoči izbora ocenila da predstavlja ozbiljnu opasnost zbog stavova o nezavisnosti Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve