Vesti
08.12.2022. 18:27
Beta

Akcioni plan

Srbija prvi put dobila strateški dokument o zaštiti vazduha

beograd, zagađenje, zagađen vazduh
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Program zaštite vazduha za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha za čiju implementaciju će u narednim godinama biti potrebna ulaganja od 2,6 milijardi evra, navodi se u saopštenju Vlade.

Ciljevi programa će biti ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Programom su definisane i mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Neke od predviđenih mera omogućiće bržu zamenu starih uređaja za grejanje u domaćinstvima i obnovu voznog parka deregistracijom, odnosno otpremanjem najstarijih Euro 1, 2 i 3 dizel putničkih vozila i lakih teretnih vozila, kao i EURO I, II i III dizel autobusa u reciklažne centre.

Program predviđa i realizaciju aktivnosti koje se odnose na edukaciju, obuku za primenu najboljih praksi i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika i davanja doprinosa u ovoj oblasti svih članova društvene zajednice.

Unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan je od ključnih prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine. Program zaštite vazduha koji je danas usvojen trasiraće put za sprovođenje mera i aktivnosti u narednim godinama, čime će se dati doprinos životnoj sredini, čistijem vazduhu i zdravlju građana, navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Čistiji vazduh je projekat generacije"
dr Zorana Jovanović Andersen

Zorana Jovanović Andersen

10.01.2022. 06:05

"Čistiji vazduh je projekat generacije"

Autorka je profesor epidemiologije životne sredine na odeljenju za javno zdravlje pri Univerzitetu u Kopenhagenu, predsednica Komiteta za životnu sredinu i zdravlje Evropskog respiratornog društva i partner na projektu koji Fond za nauku finansira u okviru Programa saradnje Srpske nauke sa dijasporom
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve