Vesti
18.02.2023. 12:54
Beta

Vučić u Minhenu

"Srbiji je snažno zamereno neuvođenje sankcija Rusiji"

sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

Vučić se u subotu, drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, sastao s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom sa kojim je imao, kako je napisao, "otvoren razgovor" i "pripreme za nastavka dijaloga između Beograda i Prištine".

"Srbiji je snažno zamereno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji", napisao je Vučić na svom Instagram profilu i dodao da se razgovori uskoro nastavljaju.

Borel je na svom Tviter nalogu napisao da se sastao sa Vučićem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, "uoči dijaloga na visokom nivou" koji saziva  za 27. februar i ukazao na potrebu napredovanja po pitanju predloga EU o normalizaciji odnosa sa Kosovom kao i na značaj usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Kako je naveo Borel, sastao se s predsednikom Srbije "da razgovara o potrebi da se napreduje po pitanju predloga EU o normalizaciji odnosa sa Kosovom" i  "značaju usklađivanja" sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (CFSP). "Oba (pitanja) su ključna za put Srbije ka EU", napisao je on.

Predsednik Srbije je nakon sastanka, u izjavi za televiziju Pink, rekao da je imao "ne lak" razgovor sa Borelom i da je Srbiji "veoma oštro" zamereno nepriključivanje sankcijama Ruskoj Federaciji "na izuzetno snažan način".

Sastanku je prisustvovao i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prema slikama koje je Vučić priložio na Instagram profilu.

Vučić je u petak, prvog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, razgovarao sa više zvaničnika, a imao je i kratak sastanak sa Borelom i najavio da će u Minhenu još razgovarati sa njim.

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je juče da su Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili da će u ponedeljak, 27. februara doći u Brisel na nastavak dijaloga pod okriljem EU.

"Rekao sam ja sam za razgovor uvek spreman ali zna se o čemu mora da se govori, to je Zajednica srpskih opština. Srbija nikada nije bežala od dijaloga, neće da se sklanja od dijaloga. Srbija je spremna da radi i na svemu što je rekla da će da radi i na implementaciji iz francusko-nemačkog sporazuma i sve drugo, ali znate kakav je redosled poteza i kako stvari idu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ga je Borel pitao da li je optimista, a da je on odgovorio da nije preveliki optimista.

"Ja inače nisam optimista po svojoj prirodi, ovako svakako nisam poznavajući Kurtija i Prištinu", rekao je Vučič.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato kada će se sastati Vučić i Kurti
Aleksandar Vučić

Brisel

17.02.2023. 13:14

Poznato kada će se sastati Vučić i Kurti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili su da će u ponedeljak, 27. februara, doći u Brisel radi nastavka dijaloga pod okriljem EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve