Vesti
24.08.2021. 13:09
R.E.

Viktor Urošević

Srbin koji ne želi da napusti Avganistan: Sada je mirnije

Avganistan, 20. 8. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

Srbin Viktor Urošević, koji živi u avganistanskom gradu Laškar Gahu koji su među prvima zauzeli talibani, poručio je da ne želi da se evakuiše iz tog grada jer je, kaže, situacija sada mirnija.

On je za B92.net rekao da nije nikoga kontaktirao tim povodom i da namerava da ostane u tom gradu.

Talibani su preuzeli vlast u Kabulu, a Urošević kaže da je čitav Avganistan brzo osvojen iako se nije očekivalo osvajanje velikih gradova za koje su Talibani obećali da ih neće dirati.

Na pitanje da li se oseća sigurno u takvom okruženju, Urošević kaže da u Avganistanu niko ne može da garantuje sigurnost, kao i da je tokom tri godine, koliko boravi tamo, video veliki broj civilnih žrtava, a koje su bile kolateralna šteta sukoba koji su vođeni.

Viktor Urošević radi kao medicinski koordinator bolnice "Emergency NGO" u gradu Laškar Gah, u samom "srcu" talibanske moći.

On navodi da je otkako je počela ofanziva na Laškar Gahu, pa sve do 13. avgusta, grad izgledao kao "ratna zona" i dodaje da se sada situacija malo smirila.

"Rade prodavnice, marketi, putevi su otvoreni. Znači, jedna normalna situacija", primećuje Urošević.

Navodi da se tačan broj žrtava ovog sukoba ne zna, ali da se pretpostavlja da je reč o velikom broju. Dodao je i da je veliki broj ljudi podlegao povredama jer nisu mogli da budu transportovani do bolnice.

Inače, provincija Helmand, u kojoj se Laškar Gah nalazi, jedno je od najvećih uporišta Talibana i deo Avganistana iz kog dolazi najveći broj njihovih lidera, kao i boraca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci"
edi rama

Edi Rama

23.08.2021. 12:17

"Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci"

Albanski premijer Edi Rama uporedio je trenutnu situaciju u Avganistanu sa Albanijom 1990-tih godina, kada su stanovnici te zemlje bežali od komunističkog režima Envera Hodže.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve