Vesti
17.03.2023. 11:45
R.E.

Gradonačelnik objasnio

Beograd: Šta će biti sa žiteljima priobalja koji tu žive

1
Izvor: Shutterstock

Govoreći o uređenju priobalja u Beogradu, gradonačelnik Aleksandar Šapić je ukazao na potrebu uvođenja reda u ovu oblast.

"Najavili smo akciju pre godinu i po dana. Rekli smo da neće moći da budu postavljani ako pre toga ne budu bili licitirani za predviđeni broj mesta, a sada počinju da ih brane isti oni koji su zahtevali da se to pitanje konačno jednom reši. Mi ih nećemo rušiti, već samo ukloniti ukoliko to sami ne urade, a i onima koji tu žive, ako baš bude neophodno i nemaju gde da premoste period kad se splav ukloni, spremni smo da im obezbedimo neki privremeni smeštaj, jer ne želimo da ikoga ostavimo bez krova nad glavom", kazao je Šapić.

Kada je reč o uklanjanju Starog savskog mosta, Šapić je kazao da je oko tog pitanja bilo mnogo lažnih vesti i nepoznavanja činjenica.

"Taj most je napravljen kao privremen, da bi Nemci mogli da prevoze teško naoružanje. U tom momentu bilo je 60 takvih mostova širom Evrope. U roku od nekoliko godina posle rata, svih 60 je uklonjeno, a kod nas je most preživeo 80 ili 90 godina. Tokom pedesetih godina prošlog veka počelo je kopanje tunela kod Ekonomskog fakulteta i mi smo taj projekat sada revitalizovali. Cilj je da se u tunel uđe kod Bulevara despota Stefana, a izađe iz njega kod Ekonomskog fakulteta, što je ukupna dužina od dva kilometra, onda se nastavlja dalje preko Novog savskog mosta sa dve trake do Novog Beograda, gde vas čeka potpuno očišćen prostor i nova saobraćajnica koja skuplja i distribuiše saobraćaj po Novom Beogradu i Zemunu. To je sve deo jednog od najvećih saobraćajnih projekata u Beogradu u poslednjih nekoliko decenija koji će, pored smanjenja saobraćajnih gužvi, posebno smanjiti zagađenje u centru grada", rekao je gradonačelnik.

Šapić je naglasio da kreću radovi na spajanju Bulevara Zorana Đinđića pored hotela „Kraun plaza” do Ulice Vladimira Popovića, čime će biti rasterećen saobraćaj u tom delu grada.

Izgradnja Novog savskog mosta i tunela, kao što je već napomenuo, predstavlja najveći saobraćajni projekat u poslednjih 70–80 godina u Beogradu, istakao je prvi čovek Beograda.

"Moj predlog je da se sačuva jedan simbolični deo Starog savskog mosta, kao eksponat sa spomen-obeležjem na kojem će biti naglašen herojski čin profesora Miladina Zarića. Ali, nemojmo da mešamo herojski čin jednog čoveka sa neuslovnim mostom", kazao je gradonačelnik i dodao da se već 14 godina bavi rešavanjem problema u lokalnoj samoupravi, što mu daje sve reference za uspešno vođenje glavnog grada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve