Vesti
29.04.2023. 21:15
R.E

SNS

Vreme teških odluka

Aleksandar Vučić, ata images 29.4.2023
Izvor: ATAIMAGES / Vladimir Vasic

Krajem maja, tačnije 27. maja, biće održana još jedna sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Da li će to biti i poslednja kojoj će, kao lider SNS-a predsedavati Aleksandar Vučić?

On sam najavio je još jednom da će tako biti.

"Formiram Narodni pokret za Srbiju oko Vidovdana, ali ostajem član SNS-a, mada se nadam da ćemo izabrati novo rukovodstvo. Taj pokret biće širi od SNS-a i voleo bih da ubacim i one ljude koji nisu u SNS-u. Još ne znam ko će me zameniti na čelu stranke, imam u vidu troje ili četvoro ljudi, ali znam da će pojedini koji su izgubili funkcije napustiti SNS“, rekao je Vučić za TV Prva prethodne nedelje.

U međuvremenu, obistinila se bar jedna stvar od ovih koje je najavio Vučić. Zorana Mihajlović, za koju u aktuelnoj Vladi Srbije nije bilo mesta nakon prošlogodišnjih izbora, napustila je naprednjake.

Da li je to uvod u ispunjavanje i ostalih Vučićevih obećanja?

Na pitanje kako će odgovoriti pripadnicima opozicije koji su osporili njegov legitimitet, Vučić je za TV Prva rekao da će im predložiti pokretanje ustavne procedure.

"Potrebno im je dve trećine poslanika, nek se sakupe svih 85, a ja ću im dodati koliko treba iz SNS-a. Kada izglasaju da je sporan moj legitimitet, idemo na referendum da vidimo želi li narod smenu predsednika. Biću predsednik dok me narod hoće, a kad narod bude mislio da sam izdajnik, lopov i da se ne borim za njihove interese, onda ću prestati da budem predsednik“, rekao je Vučić.

On je ocenio da ga čak i oni koji ga mrze poštuju i da, imajući to u vidu, on već zna kakvi će rezultati biti ako dođe do referenduma.

Vučić je već više puta u prethodnih nekoliko godina najavio da će se povući sa mesta predsednika trenutno najjače stranke u Srbiji. Uže rukovodstvo je, međutim, uvek bilo protiv, tako da su i Vučićeve najave ostajale samo najave.

Tako je, na primer, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić u januaru tvrdio da će, ako Vučić ostane pri tome da će da podnese ostavku na lidersku poziciju u stranci, to biti kraj SNS-a.

"Ako je podnese i ako ostane pri tome, to je nešto najgore što će se desiti Srbiji“, rekao je tada Glišić.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Bojan Klačar ocenio je, međutim, nedavno kako mu se čini da je "Vučić spreman na povlačenje od prvog dana kada je to najavio, bez obzira na to što su ti rokovi više puta probijani“.

On je za portal N1 istakao da mu deluje da je Vučićev plan od početka ozbiljan, uprkos tome što su, kako kaže, mnogi mislili da se radi o političkom blefu.

"Vučićev dugoročni interes je da se odmakne od uobičajenog stranačkog života, a za to postoje najmanje dva razloga. Prvo, na taj način amortizuje kritike javnosti da nije predsednik svih građana pošto nije podneo ostavku na mesto lidera Srpske napredne stranke. I drugo, može ozbiljnije da se posveti državničkim poslovima, čime bi mogao da unapredi svoj imidž i u populaciji koja ne glasa za SNS ili za stranke vladajuće koalicije. Da li će se to desiti baš 27. maja teško je prognozirati jer su raniji rokovi probijani“, rekao je Klačar.

On je, međutim, ocenio i da Vučiću "nije lako“ da napusti poziciju partijskog lidera jer je, dodaje, neophodno stranku ostaviti u sigurnim rukama i bez rizika da se ugroze visoki rejtinzi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zorana Mihajlović otkrila pojedinosti o projektu Jadar
1

Zašto je prekinut?

27.04.2023. 08:05

Zorana Mihajlović otkrila pojedinosti o projektu Jadar

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da projekat "Jadar" nije prekinut jer je loš po životnu sredinu, već zbog izbora koji je trebalo da budu održani nekoliko meseci posle toga.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve