Vesti
27.07.2023. 15:35
Beta

Važan zadatak

Đukić Dejanović o misiji koju će srpski nastavnici imati u svetu

Slavica Đukić Dejanović
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović je izjavila da će 100 nastavnika pohađati obuku za rad u inostranstvu i potom biti upućeno u zemlje u kojima će decu iseljenika "učiti srpskom jeziku, ćirilici i kulturi".

Đukić Dejanović je u Beogradu, na otvaranju Obuke za nastavnike koji se upućuju na rad u inostranstvo, rekla da je "prošle godine u ovom programu učestvovalo 7.957 učenika, sa 447 grupa u 18 zemalja".
 

"To pokazuje da je interesovanje veliko. Imali smo grupe na Novom Zelandu i u Južnoj Africi, a sledeće godine će biti organizovana grupa i u Sjedinjenim Američkim Državama", rekla je Đukić Dejanović.
 

Đukić Dejanović je nastavnicima rekla da su "ljubav prema ovom poslu i kreativnost od ključnog značaja da se deca zainteresuju za ove programe" koji nisu obavezni, već su dodatna ili dopunska nastava, "te je samim tim teže zainteresovati decu da u njima učestvuju".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da ovaj program predstavlja "misiju čiji je cilj očuvanje veza naših iseljenika s maticom".

"Značaj srpskog jezika i pisma, kao i očuvanje kulturnog i nacionalnog bića... jedan je od glavnih ciljeva države", rekao je Dačić.

Dodao je da je cilj države da se dopre do svih krajeva sveta gde žive srpski iseljenici, i da se omogući da njihova deca uče na srpskom.

Dačić je nastavnicima koji će učestvovati u tom programu rekao da Srbija ima diplomatsko-konzularna predstavništva u svim zemljama u koje će oni biti raspoređeni i da uvek mogu da računaju na pomoć države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Obrazovanje u Srbiji – brod koji tone
učenje, škola, obrazovanje

Loši rezultati prijemnog

17.07.2023. 04:00

Obrazovanje u Srbiji – brod koji tone

Đačke knjižice pune petica, ali glave prazne. Koliko su deca zainteresovana za obrazovanje i kakvo im je zapravo znanje pokazuju nikad lošiji rezultati prijemnog ispita za fakultete. Da li je kriva onlajn nastava ili celokupan sistem? Koga okriviti i kako ispraviti štetu koja se nanosi decenijama unazad?
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve