Vesti
08.05.2023. 17:19
Beta

Predlog

Šta sve sindikat obrazovanja traži od Vlade Srbije

škola
Izvor: Shutterstock

Sindikat obrazovanja Srbije predložio je Vladi, podom situacije u obrazovanju posle tragedije u beogradskog školi "Vladislav Ribnikar", niz mera, uključujući i povećenje broja stručnih sardanika, a posebno psihologa u školama.

Na sednici predsedništva Republičkog odbora tog sindikata Vladi je predloženo da se u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama obezbede policajci i video nadzor, radi veće bezbednosti dece i zaposlenih, piše u saopštenju.
 
U Sindikatu smatraju da je potrebno da se smanji broj učenika u odeljenjima sa dosadašnjih 30 na 24 učenika, "zbog kvalitetnijeg obavljanja obrazovno – vaspitnog rada i posvećenosti svakom učeniku ponaosob".

Sindikat je predložio da se obezbedi i veći broj ličnih pratilaca i asistenata u školama i predškolskim ustanovama koja uključuju u vaspitno-obrazovni proces decu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Traži da se izmeni i Krivični zakonik Srbije tako što će se uvesti novo krivično delo: "Napad na zaposlenog u ustanovama obrazovanja" i da primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru počne od 1. januara 2024.

 
Predložio je da budu smanjene i administrativne obaveze zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Sindikat obrazovanja Srbije predložio je da se osnovne škole u Srbiji nazovu po imenima nastradalih u školi "Vladislav Ribnikar", u znak sećanja i kao opomena za buduće generacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ministar prosvete podneo neopozivu ostavku
1

Branko Ružić

07.05.2023. 18:37

Ministar prosvete podneo neopozivu ostavku

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je danas neopozivu ostavku predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve