Vesti
22.04.2024. 20:05
Beta

Karolin Zijade

Šta je poručila šefica UNMIK na sednici Saveta bezbednosti

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku ukazala na važnost pune primene sporazuma postignutih u briselskom dijalogu Beograda i Prištine i pozvala obe strane da ostanu posvećene konstruktivnom angažmanu i pronalaženju praktičnih kompromisa.

Na sednici SB UN, na kojoj se razmatra novi, šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Zijade je istakla značaj rešavanja dugotrajnih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, kao i između kosovskih Srba i prištinskih vlasti, kroz otvorenu komunikaciju i dijalog.

"Puna primena sporazum postignutih pod okriljem Evropske unije nikada nije bilo hitnije pitanje. Dijalog dve strane nikada nije bio značajnije pitanje, on treba da dovede do konstruktivnih rešenja", navela je Zijade.

O procesu opoziva predsednika četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, Zijade je kazala da su na jučerašnje referendume izašla svega 253 od 46.556 registrovanih birača, navodeći da to "nažalost postavlja teren za odugovlačenje i produženje tog krhkog i nerešenog pitanja".

Zijade je izrazila zabrinutost zbog uticaja kosovskog propisa kojim se zabranjuje upotreba dinara u gotovinskim transakcijama na nevećinske zajednice i ukazala da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) može da donese rešenja za to i druga otvorena pitanja u procesu normalizacije odnosa.

"Još jedan element koji može da obezbedi smanjenje nepoverenja je preduzimanje iskrenih koraka ka osnivanju ZSO, koja bi obezbedila stabilne finansijske transakcije, obrazovanje i zdrastvenu zaštitu srpskoj zajednici", navela je Zijade.

Ona je govorila i o sukobu naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra, koji je opisala kao "ozbiljan bezbednosni incident".

"Brojna dešavanja su prouzrokovala tenzije i nepoverenje između etničkih zajednica. Srpska zajednica je izrazila nezadovoljstvo svojim položajem, a zapaljiva retorika sa obe strane ne može da ukloni svakodnevne brige građana", kazala je Zijade.

Ona je kao pomake izdvojila rešenje pitanja registarskih tablica i primenu mape puta u oblasti energetike iz 2022. godine, i pohvalila prištinsko rukovodstvo zbog primene odluke suda iz 2016. o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve