Vesti
22.04.2024. 18:10
Beta

Vučić na sednici SB UN

"Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca"

1
Izvor: EPA / Peter Foley

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorlku izjavio da prištinske vlasti stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca, ocenivši da pogrom Srba na Kosovu traje od 1999. do danas.

Na sednici SB UN, na kojoj se razmatra novi, šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Vučić je danas rekao da je "brutalna represija" nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN o Kosovu, održane 8. februara na zahtev Beograda.

Vučić je rekao da je Srbija na toj sednici SB UN "detaljno objasnila kako privremene institucije u Prištini kontinuirano i namerno stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i nealbanaca".

"Srbija je pred SB UN predstavila sve korake kojima Priština sprovodi planirane, rasprostranjene i sistematične napade na srpske civile, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje i targetiranje", kazao je Vučić.

Ukazao je i da je sednica održana i zbog toga što je onemogućeno da se na KiM transakcije obavaljaju u dinarima, čime je režim u Prištini dramatično i dodatno učinio svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca teškim, s obzirom na to da oni uglavnom primaju svoje prihode u dinarima.

"Ukidanje upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, produžene kampanje protiv Srba od strane prištinskih institucija. Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima dao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno da prihvate i primaju dinar. Od trenutka kada se završila sednica, niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period. I sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah", rekao je Vučić.

Ukazao je da su Srbi i drugi nealbanci na Kosovu i Metohiji i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga plaćanja, zbog čega je rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

Današnje, 45 minuta dugo izlaganje Vučić je počeo ukazujući da je prošle nedelje bila 11. godišnjica potpisivanja Briselskog sporazuma, navodeći da je jedan od poptpisnika bila i Evropska unija. On je kazao da su Srbi ispunili sve na šta su se obavezali tim sporazumom, a da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Prošlo je 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, najvažnijeg sporazuma na putu ka normalizaciji. Tih 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina, kao i slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da pomeri stvari sa mrtve tačke, rezultiralo je kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Guterešov izveštaj o radu UNMIK od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine "ne ukazuje na ozbiljnost stanja na terenu, iako činjenično dokumentuje gotovo sve značajne događaje u tom periodu".

Vučić je istakao da je Kurti posvećen velikoalbanskim aspiracijama. Dodao je i da je, umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim stalno nagrađivan, dok se brutalna represija u progonu Srba i drugih nealbanaca dodatno produbila i ojačala od vanredne sednice u februaru.

Predsednik Srbije je naveo i da se od tada dogodilo 16 etničkih motivisanih napada.

"Oni obuhvataju oružani napad protiv Srba u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu KiM, kontinuirano neopravdano određivanje pritvora, nasilno uklanjanje tabli sa nazivima i imenima na srpskom jeziku u čisto srpskim opštinama na severu KiM od strane policije", nabrojao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve