Vesti
13.01.2023. 16:18
Beta

Varaždin

Šta kažu srednjoškolci - da li je Hrvatska pobedila ili izgubila u Drugom svetskom ratu

Hrvatska
Izvor: Shutterstock

Polovina varaždinskih srednjoškolaca smatra da je Hrvatska pobedila u Drugom svetskom ratu, a polovina da je izgubila - pokazalo je istraživanje čiji je zaključak da oni uglavnom znaju osnovne informacije o fašizmu, antifašizmu i holokaustu, ali da složenije ne razumeju tako dobro.

Vladimir Huzjan iz Zavoda Hrvatske akademije nauka i umetnosti (HAZU) u Varaždinu sproveo je anketu među 356 učenika iz devet od ukupno 11 srednjih škola u Varaždinu, povodom 80. godišnjice progona Jevreja iz Varaždina.

Kako prensi Hina, istraživanje je objavljeno u novom broju naučnog časopisa "Review of Croatian History".

Autor ističe da su učenici u prvom delu ankete, u kojem je trebalo da odaberu jedan od tri odgovora, u 82 odsto slučajeva znali šta je fašizam i ko je od ponuđenih istorijskih osoba fašista.

Takođe, 95 odsto učenika zna šta je antifašizam, a 81 odsto ih ispravno određuje ko je od ponuđenih osoba antifašista.

Uočeno je međutim da 38 odsto varaždinskih srednjoškolaca ne prepoznaje simbole antifašizma. Njih 24 odsto smatra da je to stilizovano slovo U, a 14 odsto kukasti krst, dok 36 odsto ne zna da je ustaštvo bilo fašistički pokret.

Gotovo svi učenici (99 odsto) znaju da je Jasenovac bio najveći koncentracioni logor u NDH, a niko nije odgovorio da u NDH nije bilo logora.

Njih 91 odsto tačno je odgovorilo šta je holokaust, pa autor zaključuje da su varaždinski srednjoškolci upoznati i razumeju stradanja Jevreja i drugih naroda u koncentracionim logorima koje su uspostavile vlasti NDH.

Ali, u drugom delu, gde se ispitivalo mišljenje učenika, došlo je do odstupanja koja pokazuju da deo srednjoškolaca ne razume događaje u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Više od trećine ispitanika nije dalo zadovoljavajuće odgovore na izjavu da su "Ante Pavelić i ustaški pokret odgovorni za osnivanje koncentracionih logora u NDH, te za progon i ubijanje Jevreja, Srba, Roma, politički nepodobnih Hrvata i drugih disidenata vlasti NDH". Njih 25 odsto nije moglo da odlučiti, pet odsto se delimično ne slaže, a pet odsto se u potpunosti ne slaže s tom tvrdnjom.

Što se tiče pozdrava "Za dom spremni!", 46 odsto varaždinskih srednjoškolaca smatra da je to ustaški pozdrav, a osam odsto da nije.

Učenici su u odgovorima bili neodlučni o tvrdnji da je "ustaštvo rezultat želje Hrvata za samostalnom državom" - 35 posto ih nema o tome stav, a jednako toliko ih se donekle slaže s tom tvrdnjom.

Na pitanje da li je po njihovom mišljenju Hrvatska izgubila ili dobila u Drugom svetskom ratu, ispitanici su dali oprečna mišljenja: 51 odsto ih smatra da je Hrvatska izgubila, a 49 odsto da je pobedila.

Autor je zatražio učenička objašnjenja o tome zašto je Hrvatska pobedila u Drugom svetskom ratu, odnosno izgubila ako tako misle.

Na pitanje zašto misle da je Hrvatska pobedila, neki od ispitanika su kazali - "pobedila je zbog partizanskog pokreta koji je nastao u Hrvatskoj", "zato što se između dva zla biralo manje zlo, odnosno komunizam na čelu s Titom, koji bi, da nije počinio neke zločine, bio jedan od najpoznatijih ljudi u istoriji Hrvatske", "zato što se na neki način uspela osloboditi fašizma i nacizma i uspela je vratiti neke otete prostore" i "zato što je odlučila stati na stranu saveznika koji su se borili protiv nacizma i fašizma".

Među 10 odabranih objašnjenja učenika zašto je Hrvatska izgubila u Drugom svetskom ratu, nalaze se i ova: "zato što je najveći deo Hrvatske pripao NDH koja je bila na Hitlerovoj strani i ta je strana izgubila u ratu", "izgubila je jer su nakon rata i partizani činili određene zločine, a stanovništvo se masovno iseljavalo iz Hrvatske i bila je u privrednom kolapsu", "zato što smatram da su brojne žrtve koje su bile posledica ustaškog delovanja najveći gubitak svake pobede" i "zato što ni nakon Drugog svetskog rata nije dobila nezavisnost kakvu je želela".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jasenovac i Stepinac su hrvatska frustracija"
Jasenovac

Revizija prošlosti

15.06.2022. 14:27

"Jasenovac i Stepinac su hrvatska frustracija"

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) 20. aprila je u nekoj vrsti njihovog Memoranduma izdala Obavijest, odnosno "Priloge za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Evropsku uniju“.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve