Vesti
21.08.2019. 19:48
N. G./M. P.

ŠTA POSLE SUSRETA POMPEA I VUČIĆA? Analitičari - SAD će lomiti otpor Prištine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najlojalniji Trampov vojnik i jedan od retkih koji je preživeo turbulencije u administraciji - tako ukratko američki mediji opisuju Majka Pompea.

Upravo je ovaj državni sekretar SAD susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pokazao koliko je vašingtonskoj administraciji stalo do ovog regiona, koliko joj je važno da se rasplete kosovski čvor, i možda još važnije, koliko se politika Vašingtona prema Prištini promenila. Ne treba se zavaravati da će SAD napraviti takav zaokret i Beograd prigrliti kao svog regionalnog mezimca. Međusobno priznanje je i dalje pozicija SAD.

Međutim, ovako raritetan susret jednog srpskog i drugog američkog zvaničnika, prema rečima analitičara, znači u najmanju ruku tri stvari: SAD je stalo do dogovor bude postignut, SAD će pritisnuti Prištinu da ukine takse, i SAD po prvi put planira da uvaži i srpske interese.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe za Ekspres da je susret Vučića i Pompea pokazao nekoliko pozicija.

"Prvo - ova administracija je zainteresovana za rešavanje kosovskog čvora. Drugo - susret pokazuje da SAD imaju nameru da se direktno uključi u proces i ovo je jedna vrsta inicijative koja treba da ide prema rešenju. Treće - Ovo je potvrda jednog pragmatičnog američko stava ove administracije, jer je Pompeo ovaj susret zakazao i održao uz Trampovo znanje. Taj pragmatični stav podrazumeva dijalog i uvažavanje obe strane, u određenoj meri i interesa Srbije. Ova administracija stoji pri tome da ovo pitanje nije završeno i da treba da bude završeno onog trenutka kada se dođe do sporazuma dve strane", napominje Milivojević, dodajući da su na sastanku dve strane definisale pozicije.

Uskoro konkretni potezi

"Vučić je istakao da je Srbija za dijalog, da je uslov za nastavak dijaloga ukidanje taksi, i da mora da se uvaži interes Srbije. Kada je reč o Amerikancima imate tvit koji je Pompeo napisao odmah nakon susreta. U njemu je istaknuta podrška Srbiji u vezi sa evrointegracijama i naglašeno da SAD podržavaju dijalog. Istovremeno iz te poruke je jasno da Amerika ima interes za ovaj region. Pompeo spominje Transatlantsku zajednica, što znači da ovaj prostor posmatraju u kontekstu globalnih interesa. Sve to je potvrđeno i saopštenjem Stejt Departmenta u kojem se navodi: da SAD ne odustaju od priznanja Kosova, ali da podržavaju međusobno priznanje. To smo imali i pre. Jasno definisana pozicija Amerike je da u krajnjoj konsekvenci, podrazumevaju priznanje Kosova. Ostaje otvoreno u kom obliku bi to moglo da se ostvari."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Već u narednom periodu, prema njegovim rečima, mogu se očekivati konkretni potezi Amerike. EU se odavno pokazala nesposobnom kao medijator u dijalogu Beograda i Prištine, te SAD moraju da preuzmu kormilo.

"Ukoliko je Amerika odlučna, a Pompeo ne bi zvao Vučića da nije, onda treba očekivati dva poteza. Jedan se odnosi na ukidanje taksi, a drugi da će SAD uticati na strukture u Prištini na narednim izborima koje ubuduće treba da budu na liniji interesa da se dođe do rešenja. Interes aktuelne Trampove administracije jeste da sledeće godine sve zaveže i poentira u predizbornoj kampanji u SAD. Treba imati u vidu da to ne bi značilo samo pozitivan poen u smislu rešavanja jednog spoljnopolitičkog pitanja, već bi republikanci to mogli da iskoriste i u konfrontaciji sa demokratama".

Pročitajte još: Vučić sa Palmerom i Vilsonom. Tema - Kosovo

S njim je saglasan i analitičar Dragomir Anđelković koji ocenjuje da je Amerika pojačala svoje interesovanje za naš region.

"Američki državni sekretar se ne bi sastao sa Vučićem da je Amerika, kao nekad, rigidna na nekim pozicijama, pre svega na pozicijama bezrezervne podrške Prištini. SAD shvataju da je Priština nefleksibilna i da je ona kriva za zastoj u pregovorima te da je potrebno nešto preduzeti u cilju slamanja otpora Prištine. Pored toga, Amerika će svakako u narednim mesecima dati sve od sebe da budu ukinute takse i da se pregovarački proces nastavi. Ono što ne možemo sa sigurnošću reći, ali što je za očekivati, jeste da će u narednom periodu Amerika postati mnogo spremnija da izvrši pritisak da se dođe do nekog rešenja", ističe Anđelković.

Kada je reč o mehanizmima koje bi Amerika mogla da upotrebi kako bi izvršila pritisak na Prištinu, on ističe da su mogućnosti velike. Amerika ima hiljadu poluga da ukroti Prištinu.

"Kosovska kvazi država, nije država ne zato što je mi osporavamo, već zato što je Amerikanci nisu stvarali kao državu, već kao svoj protektorat. Amerika može direktno da utiče na prištinske političke strukture, oni se Amerike plaše. Kako može da utiče i na razne države Azije i Afrike koje su u jednoj vrsti podređenog položaja, tako može i na Kosovo, ukoliko to zaista želi. Nije uopšte potrebno primeniti ekonomske sankcije ili personalne pritiske, dovoljno je da se zauzme jasna pozicija i Priština će to slediti. Albansko javno mnjenje je svesno da ne može ništa da uradi bez Amerike i njihovi političari su u potpunosti američki klijenti. Očas posla Amerika može da preokrene stvari, samo ako to bude htela", smatra Anđelković.

Strahovi i strepnje

I pored sve dobre, pragmatično-političke volje Vašingtona, postavlja se pitanje šta bi Amerika od Srbije mogla da traži zauzvrat. Jer politički ustupci, nikada nisu džabe.

Analitičar Dragomir Anđelković navodi da bi Amerika zauzvrat mogla da traži od Srbije da se distancira od Ruske federacije ili da po pitanju NATO postane fleksibilnija.

"Ima mnogo stvari koje Amerika može da traži. U geopolitici nema večnih zadatih odnosa, sve je moguće. Za nas, kao osnovne stvari moraju da budu - zaštita srpskih interesa po pitanju Kosova, odnosno fer podela Kosova i zaštita državnosti Republike Srpske. Ako je Amerika spremna to da prihvati, onda i mi treba da razmislimo o raznim ustupcima koje bismo mogli da učinimo SAD. Da li Srbija treba da razmišlja o eventualnim zahtevima Amerike, zavisiće isključivo od toga da li je Amerika spremna da razmišlja o ustupcima koji nas zadovoljavaju, odnosno državnost Republike srpske i fer podela Kosova, koja omogućava Srbiji da dobije značajniji deo Kosova. U tom slučaju, po mom mišljenju, bilo bi racionalno da težimo višem stepenu saradnje i sa NATO i Amerikom, naravno ne da prekidamo odnose sa Rusijom, ali ne možemo da žrtvujemo naše interese zbog bilo koga. Važno je samo da Amerikanci pokažu spremnost, da nam konačno nešto daju", podvlači Anđelković.

Povezane vesti - Stejt Department: Pompeo rekao Vučiću "uzajamno priznanje"

I Zoran Milivojević veruje da možemo očekivati pritiske koji će nam smanjiti manevarski prostor, ukoliko SAD zagrizu i otvore dijalog.

"Ako nam SAD učine ustupke u smislu Severa Kosova, eventualnog razgraničenja, onda će tražiti od nas, u najmanju ruku, da se uklupimo u geopolitički kontekst. Oni ne mogu da nam pomognu da uđemo u EU, ali mogu da daju garancije da će na to uticati u narednom periodu. A mi bi morali kao kompenzaciju ubuduće da preispitamo odnos sa Rusijom i Kinom, a možda i da raspletemo bosanski čvor", zaključuje Milivojević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve