Vesti
24.07.2019. 15:12
R. E.

ŠTA SE DEŠAVA U PRIŠTINI? Od Tačija ni traga ni glasa...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Gotovo nedelju dana je prošlo od kako je Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku, već je i saslušan u Specijalnom sudu u Hagu, a od predsednika Hašima Tačija još uvek ni traga, ni glasa...

"Bilo bi važno da se u vremenskom roku, za oko dva meseca, održe izbori", rekao je Haradinaj za Radio slobodnu Evropu, nakon podnošenja ostavke. U istom intervjuu Haradinaj je obrazložio ostavku, dao mišljenje o sledećim koracima i najboljem datumu za izbore, a onda, kao da je započeo neku novu izbornu kampanju...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Za mene je bilo neprihvatljivo da to (ode na saslušanje u Specijalni sud za zločine OVK u Hagu, prim. aut.) činim kao premijer vlade, u ovom slučaju šef izvršne vlasti, jer ja sam i šef odbrane, šef pravde. Nisam mogao da državu odvedem pred istražitelja. Iz tog razloga sam podneo ostavku, kako bi očuvao čast države. Mi smo mlada država i mi stvaramo, da kažem, našu državnu doktrinu. Nisam hteo da se Kosovu prepiše jedan ovakav trenutak. A potom, radi se i o mojoj ličnoj časti, časti albanskog borca. Ja sam dokazao nevinost dva puta i zato sam doneo tu odluku. Srećom, stanje na Kosovu je stabilno i funkcionalno. Život se nastavlja. Živimo u demokratiji i Ustav je predvideo neophodne korake u ovim slučajevima. Razlog zašto sam tražio izbore je zato što sam, kada sam dobio mandat za predsednika vlade, poverenje tražio od naroda. Zato sam smatrao da je najsigurnije da se mandat vrati narodu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Nemanja Jovanovic

A onda i indirektna poruka i poziv na jedinstvo onima koji za njim na vlasti ostaju...

"A što se tiče mojih političkih uverenja, izjavio sam da Kosovo ne može da podnese, i da hoće, cenu za priznanje, a koja predviđa podelu Kosova ili otvaranje granica. "Dodik republika" pod uticajem Rusije, takođe je neprihvatljiva za Kosovo. Rekao sam i da se takse neće ukinuti do priznanja. Za ovakve stavove očekujem podršku, jedinstvo bez obzira na to što se mi za vlast takmičimo jedni protiv drugih. Ovo nije stav vlade, već su to stavovi nacionalnih interesa. Mi smo nekada sa onima koji su danas opozicija, bili opozicija i protiv ZSO. Zapravo, ja sam držao jedan principijelan stav naroda, a ne vlasti u ovom slučaju, i nadam se da onako kako smo bili zajedno za Trepču i za Vojsku, jer smo u ta dva slučaja pokazali potpuno jedinstvo. Dakle, ne ukidamo taksu bez priznanja..."

Pročitajte još: Kako Albanci gledaju na borbu Srbije za Kosovo?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Međutim, u Prištini još uvek niko zvanično ne zna - da li će biti novih vanrednih izbora ili tehničke vlade? Iako je Haradinaj još u petak najavio ostavku, a u ponedeljak zvanično prosledio pisma ostavke kosovskoj skupštini i predsedniku, Tači još uvek nije pozvao parlamentarne partije na konsultacije oko narednih koraka. Zašto?

Pojedini prištinski mediji, poput Gazete Blic, iza Tačijeve ćutnje i odlaganja vide - tajni plan Tačija i Kadrija Veseljija kojim pokušavaju da spreče nove izbore.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Tači i Veselji traže pravne i ustavne opcije da izbegnu izbore. Oni imaju jake razloge za izbegavanje izbora. Tači pre svega želi da što pre nastavi pregovore sa Beogradom i ukine takse, a Veselji se plaši izbora, jer su rezultati anketa o popularnosti stranaka u glasačkom telu sve gori za PDK. Tači je podršku za traženje novog mandatara za formiranje vlade već zatražio od partija koje predstavljaju nevećinske zajednice, a preko svojih ljudi je prišao i drugim partijama. Rezervni plan Tačija je, ukoliko ne prikupi podršku za novog kandidata za premijera da oformi tehničku vladu", navodi neimenovani izvor Gazete Blic.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Zeri piše da će opozicioni pokret "Samoopredeljenje" tražiti održavanje vanredne sednice parlamenta naredne sedmice, ukoliko se Tači do kraja ove nedelje ne oglasi po pitanju raspisivanja novih izbora.

Međutim, po svemu sudeći, nisu samo Tači i Veselji ti kojima izbori ne odgovaraju... Nove izbore, koji automatski odlažu već pauzirani dijalog Beograda i Prištine, ne želi ni međunarodna zajednica.

"Kosovski političari su i ranije planirali vanredne izbore, ali im to nisu dozvoljavale zemlje Kvinte koje će učiniti sve da ti izbori budu u isto vreme kada i izbori u Srbiji (proleće 2020. godine prim. aut.), možda mesec ili dva ranije. Njihovo obrazloženje je da ne treba gubiti vreme na dijalog", objašanjava analitičar Dušan Janjić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Upravo to indirektno objašnjava i "neodređenost" ambasada Nemačke, Velike Britanije, Švajcarske i Kancelarije EU u Prištini, na pitanje prištinskih Zeri - da li na Kosovu treba da budu održani izbori ili formirana tehnička vlada. Ako je iko uopšte i verovao da će ambasade dati neki konkretan odgovor... Međunarodni predstavnici u Prištini, odjednom ili barem zvanično, smatraju da je to pitanje prištinskih institucija, kosovskog ustava I zakona.

Povezane vesti – Haradinaj pokušava da animira biračko telo

Janjić dodaje i da u vladajućoj koalciji u Prištini postoje nesuglasice oko prioriteta vlade i toga "ko je jači".

"Očekujem da će na kraju biti postigunt dogovor oko izbora, koji su negde i najavljeni za septembar. Jedno je da Haradinaj podnese ostavku i izazove krizu i pad vlade, što bi imalo negativna uticaj na sve članove koalicije. Međutim, očekujem da će u koaliciji pronaći formulaciju da bez raspravljanja o radu vlade Haradinaj podnese ostavku i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori", smatra Janjić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve