Vesti
29.06.2023. 19:36
Beta

Zasedanje u Briselu

Šta su lideri EU poručili povodom situacije na Kosovu

1
Izvor: Beta / AP / Geert Vanden Wijngaert

Šefovi Evropske unije upozoravaju da će izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu "imati nepovoljne posledice" i zahtevaju neodložne izbore na severu Kosova i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sprovođenje Ohridskog sporazuma, što uključuje i stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

To se kaže u nacrtu zaključaka zasedanja šefova država ili vlada EU u Briselu, u kojeg je agencija Beta imala uvid.

U nacrtu se "osuđuju nedavni incidenti na severu Kosova i poziva da se odmah smanji napetost na temelju ključnih elemenata koje je EU već istakla 3. juna 2023".

U dokumentu se dodaje da Priština i Beograd "moraju stvoriti uslove za neodložne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova" i naglašava da će "izostanak popuštanja zategnutosti imati nepovoljne posledice".

"Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koji predvodi visoki predstavnik Unije, i s glatkim sprovođenjem Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa, kao i Aneksa o njegovoj primeni", stoji u pripremnom dokumentu samita EU i podvlači da "to uključuje uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom".

Šefovi Evropske unije takođe "ponovo ističu potpunu i neopozivu podršku perspektivi Zapadnog Balkana za članstvo u EU i ubrzavanje postupka učlanjenja".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti predstavio korake za deeskalaciju situacije na Kosovu
1

"Normalizacija odnosa"

29.06.2023. 17:01

Kurti predstavio korake za deeskalaciju situacije na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u video obraćanju građanima Kosova kao odgovor na događaje na severu Kosova izjavio da je deeskalacija situacije i normalizacija odnosa izvodljiva i da za to postoji njegova spremnost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve