Vesti
25.01.2024. 13:15
Beta

Iznenađeni?

Šta su pokazali prvi rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori

ljudi, građani, stanovništvo
Izvor: Shutterstock

Prema preliminarnim rezultatima popisa održanog u 2023. godini u Crnoj Gori živi 633 hiljade i 158 stanovnika, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović.

Na popisu 2011. godine Crna Gora je imala ukupno 620.029 stanovnika.

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković je kazala da je broj stanovnika porastao nekih dva dsto.

Prema preliminarnim rezultatima, u Crnoj Gori ima 217.441 domaćinstvo, a zabeležen je najveći rast stanova - 396.873 stana.

Najviše stanovnika je u Podgorici i Nikšiću, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Porast broja stanovnika zabeležen je u 13 opština.

"U apsolutnom broju, najveći porast broja stanovnika je u Podgorici. Rast domaćinstva je bio nešto veći od porasta broja stanovnika, takođe je najveći broj zabeležen u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju i važno je reći da je to povećanje uslovljeno cepanjem porodičnih domačinstava, pa je za očekivati da imamo više jednočlanih domaćinstava", kazala je Remiković.
 

Dodala je da je broj stanova u rastu od 26 odsto u odnou na prethodni popis. Najveći rast broja stanova je u Tivtu, Ulcinju i Budvi.

Direktor Monstata Miroslav Pejović saopštio je da su se stekli uslovi za objavu preliminarnih rezultata, da bi se tokom godine sukcesivno objavljivali ostali podaci. Nepomenuo je da su ovi podaci podložni promjenama, odnosno reviziji do objave konačnih rezultata.

"Popis je uspješno relizovan, a naš rad nastavljamo u skladu sa zakonom i profesionalno", poručio je on.

Kako je najavljeno ostali podaci će biti objavljeni u narednih šest meseci.

Popis je održan od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahteva opozicije i veća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je Vlada Milojka Spajića na prvoj sednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog pretnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i veća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim je , između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrola unosa prikupljenih podataka, izrada softvera za njihovu proveru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije korona virusa.

Prethodni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori održan je 2011. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve