Vesti
02.06.2023. 10:47
R.E.

Kraj školske godine

Stigao dopis školama o tome kako da zaključe ocene

učenik, škola, ispit
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis školama u kojem podsećaju da je data mogućnost odstupanja od broja nastavnih dana do pet odsto. Shodno tome, školska godina za učenike srednje i osnovne škole završava se 6. juna.

U skladu sa članovima pravilnika o ocenjivanju u osnovnom i srednjem obrazovanju, ocene će biti zaključene i sa manjim brojem od potrebnih.

"Imajući u vidu podzakonska akta kojima je uređeno ocenjivanje učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, potrebno je da škola utvrdi predlog zaključnih ocena na kraju školske godine najkasnije do 6. juna, o čemu blagovremeno obaveštava učenike i njihove roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike. Prilikom upoznavanja učenika i roditelja sa predlogom zaključne ocene, nastavnik daje i obrazloženje ocena, kao i sugestije za učenika o tome na koji način mogu da, ukoliko žele, poprave ocenu. Posebno je potrebno da se vodi računa, prilikom utvrđivanja predloga zaključnih ocena, o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog, u skladu sa članom 5. stav 2. Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju i vaspitanju i članom 17. st. 9. i 10. Pravilnika o ocenjivanju u srednjem obrazovanju i vaspitanju", piše u dopisu..
 

Prema ovim članovima, u slučajevima kada zbog ugrožene bezbednost ili zdravlja učenika nije moguće oceniti, zaključna ocena može da se izvede iako učenik na polugodištu ima manje od četiri u osnovnoj, odnosno manje od tri u srenjoj školi.

"Praćenje razvoja, napredovanja i ostvarenosti postignuća učenika u toku školske godine obavlja se formativnim i sumativnim ocenjivanjem. Prilikom pripreme zaključne ocene nastavnik treba da ima u vidu i samostalnost i angažovanje učenika i u okviru drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada čija realizacija doprinosi ostvarivanju ishoda obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti“, navodi se u dopisu direktorima i dodaje da je „veoma je važno da ocenjivanje zadrži svoje različite funkcije (da pruža informaciju o ostvarenim rezultatima, da motiviše učenike za dalji rad i učenje, da služi planiranju daljih koraka u radu) i da ocene budu korisne za učenike, roditelje, kao i nastavnike", stoji u dopisu Ministarstva.
 

Nakon završetka školske godine, od 7. do 20. juna, u školama će se ostvarivati dopunska, dodatna i pripremna nastava. Svakom učeniku koji nije zadovoljan predloženom zaključnom ocenom, obezbediće se uslovi da tu ocenu popravi.

Produženi boravak organizovaće se u školama do 20. juna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vlada nije dala garancije za ispunjenje zahteva"
učionica, škola

Sindikat prosvetara

31.05.2023. 19:40

"Vlada nije dala garancije za ispunjenje zahteva"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da na sastanku od predstavnika Vlade nije dobio garancije za ispunjenje zahteva za uvođenje mogućnosti suspenzije učenika i strožih kazni za napade na zaposlene u školama i u vezi sa školom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve