Vesti
04.10.2023. 16:15
Beta

Prijave u toku

Studenti, evo da li ispunjavate uslove za stipendiju

Studenti, fakultet
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo prosvete saopštilo je da su u toku prijave studenata za tri vrste studentskih stipendija, kao i za studenstke kredite i da će trajati do 31. oktobra.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo prosvete dodeljuje stipendije redovnim studentima državnih visokoškolskih ustanova u iznosu od 13.000 dinara, koji se isplaćuje u 10 jednakih mesečnih rata.

Stipendije su namenjene onim studentima koji nisu u radnom odnosu i koji su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00.

"Ministarstvo dodeljuje i stipendije izuzetno nadarenim studentima državnih fakulteta. Ove stipendije se dodeljuju od treće godine studija, odnosno sa ostvarenih 120 ESP bodova. Stipendiju za izuzetno nadarene mogu dobiti studenti koji su položeni sve ispiti iz prethodnih godina studija, prvi put upisali studije prvog, drugog ili trećeg stepena, koji su odmah nakon srednje škole upisali visokoškolsku ustanovu, koji tokom studiranja ostvare prosečnu ocenu najmanje 9,00, koji su u kontinuitetu upisivali godine studiranja na budžetu i položili sve ispite iz prethodnih godina studija", navelo je Ministarstvo.

Mesečni iznos stipendije je 24.000 dinara za studente osnovnih i master studija, 30.000 dinara za studente doktorskih studija, a isplaćuje se u 12 jednakih mesečnih rata.

Prijava je počela i za stipendije za nedostajuća zanimanja u prosveti, a pravo na konkurs imaju studenti državnih viskoškolskih ustanova, koji su u tekućoj godini upisani prvi put u drugu ili treću godinu studija prvog stepena na studijskim programima oblasti matematike, fizike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika.

Uslov je i da kandidati nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50.

Ministarstvo je navelo da je iznos stipendije ove godine povećan, te mesečna rata iznosi 19.800 dinara i isplaćuje se u 12 mesečnih rata.

Korisnici stipendija se obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

Pravo na studentski kredit imaju svi budžetski studenti državnih viskoškolskih ustanova koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisani na studije prvog stepena u zimskom semestru.

Za kredite se mogu prijaviti studenti prve godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija koji su prvi put upisali prvi semestar i studenti od druge do pete godine osnovnih studija.

Studentske stipendije se daju nepovratno, dok se studentski kredit vraća u slučaju da student ne ispuni uslove propisane konkursom, a mesečni iznos studentskog kredita je 13.000 dinara.

Student za dobijanje studentske stipendije ili kredita podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom viskoškolskoj ustanovi u koju je upisan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Studenti iz Srbije šampioni Evropskog prvenstva u debati
medalja

Bravo!

29.08.2023. 14:17

Studenti iz Srbije šampioni Evropskog prvenstva u debati

Na Evropskom debatnom prvenstvu u Bugarskoj studenti Đjorđe Radosavljević i Novak Čelebić osvojili su titulu vice šampiona, dok su se još tri srpska tima plasirala u eliminicaione runde takmičenja.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve