Vesti
06.07.2023. 23:30
Beta

Tužilac Stamenković

Sve više pretnji preko interneta u Srbiji

Uhođenje na internetu
Izvor: Shutterstock

Predsednik Visokog saveta tužilaštva i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je da broj pretnji preko interneta u Srbiji ima uzlaznu putanju, kao i da tužilaštvo pravi analize tih pretnji.

Stamenković je za televiziju N1 rekao da posle pretnji koje su upućene porodici glumice Tamare Dragičević i glumcu Petru Benčini tužilaštvo postupa u tom slučaju.

"Mi postupamo, imamo određene rezultate i oni polako sazrevaju u pravcu da lice ili lica koja su uputila pretnje budu identifikovana. Postupak traje jer su u pitanju društvene mreže koje nemaju bazu u Srbiji, pa je nekad ta međunarodna saradnja brža, a nekada sporija", izjavio je Stamenković.

Odgovarajući na pitanje da li na društvenim mrežama ima puno poruka koje targetiraju različite ljude, kao i da li to targetiranje čine i predstavnici vlasti, Stamenković je rekao da je u Krivičnom zakonu tačno precizirano šta je krivično delo.

Prema njegovim rečima, da bi tužilaštvo postupillo, mora da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se onda pokreće postupak po službenoj dužnosti.

U Krivičnom zakonu, kako je dodao Stamenković, jasno su opisana dela koja se smatraju krivičnim i tužioci to ne mogu proizvoljno tumačiti niti imaju ovlašćenja da proizvoljno postupaju.

"Na primer, u slučaju dela ugrožavanje sigurnosti za koje se kaže 'ko ozbiljnom pretnjom, da će napasti na život i telo određenog lica ili njemu bliskog lica ugrozi sigurnost' svaka od ovih navedenih reči predstavlja biće krivičnog dela i ako nemamo sve ove elemente, onda nije u pitanju krivično delo", rekao je tužilac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je realna, a šta umišljena pretnja sa društvenih mreža?
Deca, dete, internet, društvene mreže

Visokotehnološki kriminal

30.12.2021. 06:05

Šta je realna, a šta umišljena pretnja sa društvenih mreža?

Pre nešto više od tri godine, nakon otvaranja poglavlja 24 u pregovorima sa Evropskom unijom pod nazivom "Pravda, sloboda i bezbednost“, Republika Srbija je donela prvu Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, sa pratećim akcionim planom za njeno sprovođenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve