Vesti
20.01.2024. 13:32
Beta

Fabrika "Magna"

Kada će javnost saznati šta se desilo i ko je kriv za trovanje radnika

bolnica
Izvor: Shutterstock

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je danas da je aleksinačka fabrika "Magna", u kojoj je došlo do trovanja radnika, trenutno zatvorena, kao i da će javnost biti obaveštena o merama inspektorata, nakon što tužilaštvo uradi uviđaj i prikupe se sve činjenice.

On je za TV Prva rekao da je do trovanja došlo posle postavljanja itisona u hali površine 12.000 kvadrata sintetičkim lepkom i njegovog isparenje, kao i da je inspekcija na terenu, zajedno sa drugim državnim organima, od prvog dana kada su se radnici, 17. januara, požalili zdravstvenoj ustanovi.

Na pitanje kako je moguće da je posle toga ponovo došlo do trovanja nekih radnika, nakon što su se vratili na rad jer je rečeno da je bezbedno, Perišić je naveo da je merenje sproveo Institut "1 maj" iz Niša.

"Mi smi imali u međuvremenu meranja Instituta '1. maj', iz Niša, koji je rekao da je vazduh čist i da može da se radi, ali u pisanom obliku ga mi nismo videli", rekao je Perišić.

On je naveo da bi trebalo pitati poslodavca zašto nije sačekao bar 72 časa pa da se nastavi sa radom, dok se situacija ne razjasni, pogotovo ako je u pitanju trovanje sintetičkim materijalom.

Prema njegovim rečima, ako se utvrdi da Institut nije izvršio merenje na adekvatan način ili da je nalaz pogrešan, sledi oduzimanje licence tako da bi im rad bio onemogućen.

Odgovorajući na pitanje šta će se desiti sa preduzećem, on je rekao da će se videti čija je odgovornost i u kolikoj je meri, kao i da inspektorat može da podnese zahtev za pokretanje krivične prijave, kad su ugroženi život i zdravlje zaposlenih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve