Vesti
04.01.2023. 17:23
Beta

Danima...

U 13 gradova Srbije zagađenje vazduha veće od dopuštenog

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

U Beogradu i još 12 gradova Srbije je poslednjih dana zabeleženo prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica, objavila je državna Agencija za zaštitu životne sredine.

Pored Beograda, to su Smederevo, Valjevo, Kragujevac, Kosjerić, Popovac, Čačak, Užice, Niš, Novi Sad, Novi Pazaru, Pirotu i Pančevu, navela je Agencija na svom sajtu.

Medjutim, nigde nisu evidentirana prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona.

"Povećane koncentracije suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 i meteorološki uslovi - polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad Centralnom i Južnom Evropom i time uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova... doprineli su zadržavanju visokih koncentracija čestica PM10 i PM2.5 u prizemnom sloju atmosfere", navela je Agencija.
 

Ukazala je da su to razlozi prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, izmerenih prethodnog dana na većini mernih mesta u Srbiji.

Navedeno je da "na trenutno zagađenje nedvosmisleno utiče upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW" što "na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić o tome šta se sve čini da bi se smanjilo zagađenje vazduha u Beogradu
zagađenje, zagađen vazduh, smog, beograd

Da li je dovoljno?

28.11.2022. 15:05

Šapić o tome šta se sve čini da bi se smanjilo zagađenje vazduha u Beogradu

"Želim da Beograd bude prestonica poput najvećih svetskih gradova i da čovek koji u njemu živi bude prioritet, da njegov svakodnevni život bude što jednostavniji, mirniji, bezbedniji, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić gostujući na TV Hepi.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve