Vesti
19.07.2022. 21:05
Beta

Popis stanovništva

U Srbiji žive "svemirci" i "džedaji", ukupno 5.000 "ostalih"

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Snežana Lakčević izjavila je da broj preminulih od kovid-19 "nije tema", na popisu koji će biti organizovan od 1. do 31. oktobra, da će biti popisivani i strani državljani koji žive i rade u Srbiji, kao i da za sada organizovanje popisa u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa teče po planu.

Lakčević je odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u RZS rekla da su podaci o preminulima od kovida već objavljeni u okviru statistističkih podataka za 2021. godinu, koji su pokazali da je povećana smrtnost u Srbiji, a da je od 136.000 preminulih osoba registrovano 27.000 onih koji su preminuli od bolesti koje se mogu povezati sa kovidom.

Ona je istakla da je time kovid u 2021. godini bio na drugom mestu kao uzrok smrti, iza kardiovaskularnih oboljenja.

"Po prvi put nakon popisa imaćemo podatke o broju zgrada u kojima ima stanova, godini izgradnje", rekla je Lakčević.

Lakčević je rekla i da novinu u popisu koji Republički zavod za statistiku organizuje u oktobru predstavlja popisivanje i lica koja su živela u inostranstvu, godinu dana ili duže, kao i lica koja su otišla u inostranstvo pa se vratila.

Prema njenim rečima, RZS raspolaže podacima popisa u EU, po kojima je popisano oko 550.000 državljana Srbije u zemljama EU, od kojih najviše u Nemačkoj i Austriji.

Navela je da će popisom u Srbiji u oktobru biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive ili rade u zemlji, kao i da je popisivač dužan zabeleži odgovor o nacionalnoj i verskoj pripadnosti onako kako se ispitanik izjasnio, kao i da je predvidjena mogućnost da ispitanik odbije da se izjasni.

Dodala je da se na poslednjem popisu od 7.2 miliona stanovnika Srbije, njih 5.000 izjasnilo o nacionalnoj pripadnosti navodeći da su "Evropljani", "svemirci", "džedaji" i na druge nekonvencionalne načine.

Na pitanje da li je bilo moguće organizovati popis tako da se građani "sami popisuju", budući da se popis sprovodi elektronski, Lakčević je odgovorila da je ta mogućnost odbačena, jer je na probnom popisu koji je organizovan u aprilu 2019. godine samo pet odsto građana iskoristilo takvu mogućnost.

Lakčević je dodala da će biti prikupljeni podaci i u centrima za prihvat migranata, kao i u kazneno-popravnim ustanovama.

Kazala je i da se organizuje popis za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, u kojima je većina albanskog stanovništva bojkotovala prethodni popis, kao i da u formiranim komisijama za sprovodjenje popisa u tim opštinama ima i albanskih članova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Završen popis u Hrvatskoj
Hrvatska

40 odsto stanovništa

14.11.2021. 22:05

Završen popis u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je završen popis stanovništva koji je produžavan dva puta zbog epidemiološke situacije i teškoća sa kojima su se popisivači suočavali na terenu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve