Vesti
16.04.2021. 12:19
Tanjug

Podrška Zapadnom Balkanu

U Srbiju stižu i prve vakcine iz programa Evropske unije

vakcine, koronavirus, Covid-19, imunizacija
Izvor: EPA/ANTONIO DASIPARU

Srbija bi početkom maja trebalo da dobije prve isporuke vakcina preko programa donacija koji finansira EU, saznaje Tanjug u Briselu.

Povodom koordinacije isporuka vakcina iz EU za zemlje Zapadnog Balkana, danas je održan i video sastanak evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija i ministara zemlja Zapadnog Balkna.

"Sa ministrima spoljnih poslova i ministrima za zaduženim za evropske integracije razgovarao sam o polslednjim koracima koji treba da osiguraju isporuke vakcina protiv Covid-19 regionu kako bi se pomogla vakcinacija medicinskih radnika i najugroženjih grupa", objavio je Vraheji na Tviteru.

koronavirus, Covid-19, pandemija
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Iz EU naglašavaju da nastavljaju svoju podršku partnerima na Zapadnom Balkanu.

Vakcine iz EU, čija bi prva isporuka trebalo da bude početkom maja, biće finasiranje u potunosti iz fondova EU, za šta je izdvojeno 70 miliona evra bespovratih sredstva.

Istovremneo, EU je jedan od najvećih donatora i međunarodnog instrumenta za nabavku vakcina Kovax, preko koga je u Srbiju već stiglo 56.700 doza AstaraZeneka vakcine, navodi se u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kon što pre da stignemo do tri i po miliona potpuno vakcinisanih
Predrag Kon, koronavirus, epidemiolog

Cilj je jasan

15.04.2021. 12:33

Kon što pre da stignemo do tri i po miliona potpuno vakcinisanih

Cilj je da što pre dođemo do tri ili tri i po miliona onih koji su primili dve doze vakcine protiv koronavirusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i navodi da je činjenica da se broj novozaraženih koronavirusom u poslednje vreme smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve