Vesti
23.06.2023. 13:00
R. E.

Stiže promena vremena

Upozorenje meteorologa na obilne padavine, oglasio se i MUP

Kiša
Izvor: Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je promenu vremena i moguće nepogode, zbog čega se oglasio i MUP Srbije.

RHMZ je naveo da se prvi grmljavinski razvoji u zapadnoj polovini Srbije očekuju već danas, a prolazak izraženog hladnog fronta kasnije posle podne, večeras i noćas usloviće lokalno intenzivne nepogode - pljuskove, grmljavinu, grad, jak i olujni vetar, prvo u Vojvodini, a zatim i u zapadnoj i centralnoj Srbiji.

U subotu uslova za grmljavinske nepogode biće na istoku, jugu i jugozapadu zemlje. U zoni jakih pljuskova pašće 20 - 30 milimetara za kratko vreme, lokalno i više, a olujni vetar kratkotrajno će biti jači od 20 do 25 metara u sekundi.

Navedeno je da se i na području Beograda očekuju grmljavinski razvoji koji u pojedinim delovima grada mogu biti veoma intenzivni uz grad, veliku količinu padavina za kratko vreme, kao i uz jak i olujni vetar.

Zbog nestabilnog vremena i obilnih padavina na pritokama Jasenice, Kubršnice, Mlave i Peka mogući su kratkotrajni veći porasti vodostaja bujičnih vodotoka sa manjim lokalnim izlivanjima.

Sektor za vanredne situacije MUP Srbije na osnovu upozorenja RHMZ, pozvao sve svoje organizacione jedinice da preduzmu preventivne mere za otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite ljudskih života, kao i da budu spremne za eventualno suočavanje sa poplavama.

"Na osnovu upozorenja RHMZ za period do 25. juna na jake pljuskove, grmljavinu, pojavu grada i jak olujni severozapadni vetar, a s obzirom na poplave iz prethodnog perioda i zasićenost zemljišta vodom, Sektor za vanredne situacije MUP-a prosledio je upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, kao i spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava i mogućnosti hitnog reagovanja", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, upozorenje za preduzimanje preventivnih mera prosleđeno je preko svih 27 organizacionih jedinica u Srbiji, gradonačelnicima, predsednicima opština kao i načelnicima upravnih okruga, kao komandantima štabova za vanredne situacije.

"U cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava, ukazano je da se obezbedi mogućnost hitnog reagovanja, kao i da se stave u pripravnost nadležne komunalne službe i svi ostali subjekti koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama", ističe se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve