Vesti
16.06.2023. 18:45
R. E.

MUP Srbije

VAŽNO UPUTSTVO: Kako se ponašati tokom poplava

1
Izvor: Beta / MUP SRBIJE

S obzirom da je u Srbiji zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija u mnogim opštinama, MUP Srbije izdao je uputstvo kako građani treba da se ponašaju tokom poplava, ali i nakon povlačenja vode.

Iz MUP-a savetuju građanima da prate informacije u medijima i ne ometaju spasilačke ekipe u njihovom radu.

"Budite svesni da su bujične poplave moguće. Ukoliko postoji rizik, odmah pređite na više spratove kuće. Ne čekajte instrukcije da biste to uradili", navedeno je među savetima MUP-a.

Građanima se preporučuje i da se drže dalje od električnih kablova i izbegavaju oblasti poznate po klizištima i odronima.

Ukoliko je neophodna evakuacija, treba uzeti samo pripremljene nužne stvari, organizovano napustiti domaćinstvo i skloniti se na sigurno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je i uputstva u slučaju napuštanja doma. Savetuju da ne treba hodati kroz vodu pošto kretanje kroz vodu dubine 15 centimetara može izazvati pad.

"Ukoliko morate da hodate kroz vodu, hodajte tamo gde se ne pomera i koristite štap da bi proverili dubinu i da li je tlo čvrsto", navedeno je među savetima.

Iz MUP-a apeluju na građane i da ne ulaze vozilom u poplavljena područja, kao i da ne prelaze brzake i potoke pešice niti kolima. 

Ukoliko je moguće, potrebno je da se evakuišu domaće životinje ili da se puste iz zatvorenih objekata.

MUP apeluje da građani treba da budu pripremljeni u slučaju da moraju da napuste svoje  domaćinstvo, pripreme  ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima – ako je moguće gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, toplu garderobu i baterijske lampe.

Nakon poplava, savetuju iz MUP-a, potrebno je slušati izveštaje o vodosnabdevanju i biti obavešten da li je bezbedno piti vodu.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN TIMOTIC

Voda  može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova, upozorava MUP.

Građani treba da budu pažljivi u oblastima sa kojih se plavna voda povukla jer su putevi možda oštećeni i opasni.

"Vratite se u domove samo pošto nadležne službe proglase da je bezbedno. Ne koristite električne aparate pre provere. Očistite i dezinfikujte sve površine", ističu iz MUP-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve