Vesti
27.04.2023. 18:00
Beta

Ograničenje cena

Kakve je sve uredbe donela Vlada Srbije

Vlada Srbije
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije  je produžila važenje uredbi o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica i derivata nafte do 31. maja, u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu.

Članovi vlade usvojili su i Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Procenjeno je da povećanje cene prirodnog gasa do najviše 10 osto u odnosu na postojeće cene neće uticati na makroekonomsku stabilnost, na uvoznike i proizvođače prirodnog gasa, ali će uticati na krajnje potrošače jer će za njih nabavna cena prirodnog gasa biti uvećena do najviše 10 odsto.

Na sednici je usvojena i Uredba o merilima i kriterijumima za dodelu podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti, koji su namenjeni isključivo lokalnim samoupravama.

Sredstva u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara biće dodeljena za infrastrukturne projekte, rešavanje problema pojedinačnih i grupnih septičkih jama koje su, kao je navedeno, uglavnom vodopropusne i predstavljaju pretnju zagađenju zemljišta i površinskih i podzemnih vodotokova.

Novac je namenjen i za uspostavljanje mreže lokalnih udruženja kao što su udruženje žena, proizvođača meda, sira i slično, održavanje i učešće na sajmovima, formiranje i promocije etno postavki, promocija turizma.

Pravo da konkurišu za sredstva iz podsticaja imaju lokalne samouprave na čijoj su teritoriji nacionalni parkovi i zaštićena područja proglašena aktom vlade, a učešće podsticajnih sredstava u predračunskoj vrednosti sredstava potrebnih za realizaciju radova i aktivnosti može da iznosi do 80 odsto.

Vlada je donela i Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu polaznih osnova za uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu Zapadnog Balkana, kako bi se dala podrška aktivnostima iz Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period 2021-2024, koji je usvojen u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana u Sofiji, 10. novembra 2020. godine.

Predviđeno je međusobno priznavanje akademskih i profesionalnih kvalifikacija na teritoriji Zapadnog Balkana, u okviru inicijative Mini Šengen, radi olakšavanja kretanja ljudi, odnosno kvalifikovane radne snage.

Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke "Nedelja Crvenog krsta", kako bi se obezbedila sredstava za realizaciju akcije od šireg društvenog značaja, odnosno Programa "Efikasan odgovor na nesreće - jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama - 2023. godina".

Doplatna markica od 10 dinara biće štampana u tiražu od 750.000 komada za pisma težine do 20 grama u periodu od 8. do 15. maja, kada Crveni krst Srbije obeležava posebnu manifestaciju "Nedelja Crvenog krsta".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poskupljuje struja za privredu Srbije
struja, sijalica, svetlo

Očekivano?

27.04.2023. 16:02

Poskupljuje struja za privredu Srbije

Električna energija za privredu Srbije poskupeće od 1. maja sa 102,6 evra po megavatu na 110,81 evro po megavatu ili za oko osam odsto, saznaje Beta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve