Biznis
24.04.2023. 15:30
Beta

Od prvog maja

Stiže nam poskupljenje struje i gasa, evo koliko će iznositi

Struja, sijalice
Izvor: Shutterstock

Električna energija u Srbiji poskupeće od 1. maja ove godine osam odsto, a gas deset odsto, odobrio je Savet Agencije za energetiku (AERS).

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), iznosiće bez poreza i taksi 9,50 dinara po kilovatsatu (kWh), odnosno 13,31 dinar po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto.

Agencija je navela da je i nakon te korekcije, cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.

Struja, električna energija
Izvor: Shutterstock

Savet AERS-a dao je saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača gasom da taj energent poskupi i prosečna cena od 1. maja ove godine će biti veća deset odsto.

Tako će gas koštati 4,13 dinara po kWh bez poreza i taksi, odnosno 4,55 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Agencija je navela da će i nakon tog poskupljenja prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji biti, bez taksi i poreza, jedna od najnižih u Evropi.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Solarni paneli i vetar proizveli rekordnu količinu struje
Vetroparkovi

Nova era na pomolu?

16.04.2023. 04:20

Solarni paneli i vetar proizveli rekordnu količinu struje

Već ove godine, zahvaljujući razvoju obnovljivih izvora, planeta bi mogla da zakorači u novu eru u kojem će upotreba fosilnih goriva krenuti da pada, a samim tim bi se smanjile i štetne emisije u proizvodnji električne energije, ocenjuje istraživački centar Ember u svom novom izveštaju.

Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
20°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve