Vesti
07.04.2023. 16:12
Beta

U naredne dve godine

Dočekali smo: Gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož ulje u javnim institucijama

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Članovi Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha usaglasili su se da se u naredna 24 meseca ugase kotlarnica u javnim institucijama koje trenutno koriste ugalj, mazut i lož ulje za grejanje, a za koje postoje tehničke mugućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod, objavila je Vlada Srbije.

Problem zagađenosti vazduha podeljen je na četiri osnovna segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetska efikasnost i izvori zagađenja vazduha iz poljoprivrede, navedeno je u saopštenju nakon sednice Radne grupe kojoj je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na sastanku su utvrđeni dalji koraci koji se odnose na pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, kao što su Beograd, Niš, Кragujevac i druge, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama.

Brnabić je naglasila da je neophodno ustanoviti šta će biti dodatni efekti većeg pošumljavanja i istakla da već sada postoje konkretni rezultati, ali da je namera da se mnogo više uradi u budućnosti.

Zagađenje vazduha
Izvor: Shutterstock

Premijerka smatra da građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome da Vlada Srbije prepoznaje ovaj problem, da intenzivno radi na njemu i da će uskoro javnosti biti predstavljen čitav Akcioni plan koji prati Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Članovi Radne grupe konstatovali su da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisani prelazak na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na autoputevima.

Na sastanku je istaknuto da će se intenzivno raditi na tome da se svim građanima finansijski olakša prelazak na ekološki prihvatljive energente koji ne zagađuju vazduh.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost
depresija, anksioznost

Najnovija studija

14.02.2023. 02:05

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost

Brojne naučne studije razotkrivaju koliko negativno aerozagađenje može da utiče na naše zdravstveno stanje, a jedna od najnovijih, koju je sproveo Univerzitet u Pekingu, donosi dokaze o tome kako dugotrajno udisanje zagađenog vazduha dovodi do veće opasnosti od depresije i anksioznosti, čak i u slučaju niskih koncentracija polutanata.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve