Život
28.01.2023. 23:10
R. E. / DPA

Ekološka šteta

Snašli se: EU svoje zagađenje izvozi u Srbiju, Crnu Goru...

1
Izvor: Shutterstock

Evropska unija svoju ekološku štetu prebacuje u treće zemlje, a pre svega na svoje istočne susede, među kojima je i Srbija, pokazali su rezultati studije međunarodne grupe istraživača.

Emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i potrošnja materijala iz Evropske unije povećavaju se izvan, a smanjuju unutar država članica, prema studiji koju je u četvrtak preneo časopis "Nature Sustainability."

"Potrošnja u EU uglavnom koristi zemljama članicama, a loše se odražava na životnu sredinu istočnih suseda poput Albanije, Crne Gore, Srbije, Ukrajine i Moldavije," rekla je koautorka studije i profesorka univerziteta u Birmingemu Juli Šan.

Ni za jedan drugi region odnos između štete i koristi nije tako nepovoljan kao u istočnoj Evropi. Osim toga, Brazil, Kina i Bliski istok takođe osećaju efekte "prekomerne potrošnje" u EU.

S druge strane, 85 odsto ekonomske dobiti ostaje u Uniji.

Istraživačka grupa se usredsredila na 10 ekološki štetnih posledica potrošnje u EU, uključujući pokrivanje tla, potrošnju podzemnih voda i ispuštanje toksina u zemljište i vodu.

U analizama, grupa je ispitala kako su se faktori potrošnje u EU razvijali između 1995. i 2019. Oslanjali su se na bazu podataka "Exiobase" Evropske agencije za životnu sredinu, koja prati uticaj potrošnje na ekološki sistem, piše dpa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zagađenje vazduha uticalo na 238 hiljada prevremenih smrti
1

Evropska agencija

24.11.2022. 15:00

Zagađenje vazduha uticalo na 238 hiljada prevremenih smrti

Zagađenje finim česticama uticalo je na 238.000 prevremenih smrti u Evropskoj uniji u 2020. godini, navodi se u izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu i dodaje da je kovid-19 uticao na porast broja umrlih.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve