Zdravlje
05.01.2023. 10:45
R.E./Klima 101

Studija pokazala

Od zagađenja vazduha nisu zaštićene ni bebe dok su u utrobama majki

Fetus, beba
Izvor: Shutterstock

Zagađenje vazduha je sveprožimajuć problem, a nova studija pokazuje da čak ni bebe nisu zaštićene od njegovog uticaja dok su u utrobama svojih majki – i nisu po prvi put čak ni udahnule.

Naime, istraživači sa škotskog Univerziteta u Aberdinu i belgijskog Univerziteta Haselt pronašli su zagađujuće materije u mozgu, plućima i jetri još nerođene dece.

Autori naučnog rada, objavljenog u prestižnom medicinskom časopisu Lancet Planetary Health, navode da čestice zagađenja, kroz posteljicu, mogu da dopru do organa fetusa već u prvom tromesečju trudnoće i tvrde da su, usled zagađenja, mogući doživotni problemi sa zdravljem, prenosi Klima 101.

U svom istraživanju fokusirali su se na prisutnost čestica čađi u tkivima nerođenih dece. Ove crne nanočestice, pretežno ugljenika, nastaju kao rezultat sagorevanja goriva u termoelektranama, fabrikama, domaćinstvima i vozilima. Njihovi tragovi pronađeni su u uzorcima krvim uzetim od beba i majki.

Što su žene tokom trudnoće bile izloženije zagađenju, to je bio proporcionalno veći broj čestica čađi u nalazima – kako kod samih majki tako i u placenti i organizmu beba. 

Istraživanjem su obuhvaćene stanovnice Škotske i Belgije koje ne puše. U mestima iz kojih potiču kvalitet vazduha generalno dobar, a uprkos niskim ambijentalnim koncentracijama čađi, broj čestica čađi išao je i do 6.000 čestica po kubnom milimetru mozga i pluća. Stoga su naučnici zabrinuti za zagađenije predele i ističu da bi čist vazduh trebalo da bude osnovno ljudsko pravo.

Majkama koje žele da efikasnije zaštite potomke savetuje se nošenje maske i korišćenje prečišćivača vazduha.

Iako je ovo pionirsko istraživanje koje mapira put zagađujućih čestica do nerođenih beba, eksperti od ranije povezuju aerozagađenje sa povećanim brojem pobačaja i prevremenih rođenja, kao i malom težinom novorođenčadi. Meta-analizom ukupno trinaest studija, publikovanom prošle godine, utvrđeno je da PM2,5 i PM10 čestice mogu da utiču na ishode trudnoće, kao i izazovu probleme sa disajnim sistemom i neurološkim razvojem ploda.

Uprkos tome što grejna sezona u Srbiji, kada je aerozagađenje posebno ozbiljno, još nije počela, vazduh je širom zemlje prešao u kategoriju nezdravog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U 13 gradova Srbije zagađenje vazduha veće od dopuštenog
1

Danima...

04.01.2023. 17:23

U 13 gradova Srbije zagađenje vazduha veće od dopuštenog

U Beogradu i još 12 gradova Srbije je poslednjih dana zabeleženo prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica, objavila je državna Agencija za zaštitu životne sredine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve