Vesti
24.10.2022. 15:05
Rade Jerinić

Pretnje koje ne prestaju

Uvek na meti

Aleksandar Vučić 24.10.2022
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Lider LSV-a Nenad Čanak uzburkao je javnost tvrdnjom o ugroženosti predsednika Srbije i konstatacijom da je Moskva ta koja radi o glavi Vučiću.

Nenad Čanak odavno nije previše relevantan faktor na političkoj sceni Srbije. Njegova Liga socijaldemokrata Vojvodine daleko je od moćne nacionalne partije i više je sada regionalnog karaktera kao što joj i sam naziv govori. Ipak, nekoliko stvari se ne može osporiti Nenadu Čanku, pored gomile stvari koje mu se daju osporiti, i to su pre svega inteligencija i bogato iskustvo. Prvo je apsolutno jasno svakome ko je sa Nenadom Čankom ikada prozborio dve reči, a drugo je takođe očigledno.

Čanak je na političkoj sceni Srbije još od jogurt revolucije, dakle s kraja osamdesetih godina prošlog vremena. Borio se protiv režima Slobodana Miloševića, bio proganjan, zatim je bio deo pobedničke koalicije okupljene u Demokratsku opoziciju Srbije, znači deo vlasti. U vreme kada je na vlasti bio Vojislav Koštunica opet je bio u opoziciji, da bi period od 2008. godine do danas provodio uglavnom u opoziciji, ali je nekoliko puta participirao u vlasti na pokrajinskom i lokalnim nivoima. Dakle, iskustvo i politički instinkt svakako mu ne nedostaju.

Ono što je takođe bitno i što se ne sme izgubiti iz vida je takođe da je Nenad Čanak prilično dobro obavešten čovek. Ali opet političar koji ima i svoje interese koji se nekada ne daju nazreti iz njegovih reči i dela, ali su svakako prisutni i motivišu određeno ponašanje i istupe. Takođe, u periodu dok je bio deo opozicije protiv Miloševića napravio je sjajnu mrežu kontakata među diplomatskom i obaveštajnom zajednicom pre svega zapadnih zemalja. Ovu vrstu kontakata održavao je i negovao decenijama.

Ako se iz razmatranja i sagledavanja Nenada Čanka kao političke figure izuzme spoljašnja fasada nazoviseparatiste, izrazito kritički nastrojenog prema svemu što nosi oznaku srpsko – od Srpske pravoslavne crkve, vojske, nasleđa devedesetih pa do Haga, u suštini pred sobom imamo jednu inteligentnu i kompleksnu ličnost koja nije za potceniti ni u kom smislu.

Stoga izjavu koju je Nenad Čanak dao po pitanju bezbednosti predsednika Republike Srbije i koja je izazvala veliku pažnju javnosti treba svakako shvatiti vrlo ozbiljno. Ne zbog toga što u Čankovim tvrdnjama možda ima nečega, već možda zato što nema ničeg tačnog, što s druge strane dovodi do krajnjeg zaključka da možda ipak ima neke latentne pretnje koja je realna, ali ne toliko plastično i prosto očigledna.

Pitanje je izuzetno kompleksno i zaslužuje punu pažnju iz jednog prostog razloga. Ovo se pitanje ne postavlja prvi put pred srpsku javnost, ali nije u tome problem. Problem je što nažalost nijedno od prethodnih pitanja i spornih mesta nije zatvoreno u punom smislu te reči. Odnosno da imamo nekakav sudski ili bio koji drugi epilog pomenutih pretnji.

"Vućić je čovek koji razmišlja. Ja imam loše mišljenje o politici koju on vodi, sa lanca je pustila desničare i mnoge druge, mislim da je sa time mnogo bolje se moglo izaći na kraj. On razmišlja ako uvede sankcije, ubiće ga otrovom novičok. Ubiće ga kao vrapca. Jesu ubijali ove svoje agente po Britaniji?“, rekao je lider LSV-a u intervjuu na televiziji FACE u Sarajevu u emisiji novinara Senada Hadžifejzovića.
 

Pritom je dodao, a na voditeljevu opasku da je ipak reč o predsedniku jedne države, odgovorio da je u Srbiji "ubijen kao vrabac“ predsednik vlade, te da svakako ne bi bilo prvi put. Još štošta je Nenad Čanak izjavio u pomenutoj emisiji uglavnom govoreći o ruskom uticaju na Balkanu i uticaju Kremlja na Milorada Dodika i planovima Rusije da se na Balkanu opet otvore novi konflikti po starim nacionalnim šavovima i da će od toga konkretnu korist jedino i samo imati Moskva i niko više.

S obzirom na Čankov track record i političku obojenost i interese koje zagovara, ovi stavovi nimalo ne čude, ali ipak ne treba zanemariti da možda u svemu tome ima i neke vatre osim velike količine dima.

Prva ozbiljnija pretnja po život najmoćnije političke figure u Srbiji, ili bar pretnja za koju je javnost saznala, bio je slučaj oružja u Jajincima. U blizini porodične kuće tadašnjeg premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića, u Jajincima je 29. oktobra 2016. godine pronađen sanduk sa naoružanjem. Oružje je bilo u šumi blizu kuće čiji je vlasnik Vučićev otac, a u koju, kako je rečeno, premijer često dolazi. Neposredno nakon što je oružje pronađeno premijer je izjavio da nema dokaza da je reč o atentatu na njega i da je moguće i da je oružje "slučajno ostavljeno“.

"Ja se nadam da je to slučajno neko ostavio, ali me brine što se tamo deca igraju, zolja da je eksplodirala ubila bi dvadesetoro dece. Da je neko to hteo da sakrije, otišao bi kilometar i po dalje“, izjavio je tom prilikom Aleksandar Vučić.
 

Policija je saslušala više od 300 lica i dugo se nagađalo da li postoji neki DNK trag na tom oružju, pa makar i parcijalni. Nekoliko dana nakon otkrića sanduka sa oružjem u jednoj garaži na Novom Beogradu policija je otkrila automobile u kojima se nalazio eksploziv, automatsko oružje i municija. Istražni organi su ova dva incidenta dovodili u vezu. Čak je u medije iz policijskih izvora procurilo da su neka lica iz kriminogene sredine boravila u nekoliko navrata u blizini skrivenog oružja u Jajincima, ali čini se da, sem nagađanja, čvršćih dokaza nije bilo. Epilog istrage nije poznat javnosti.

Ono što takođe javnost tada nije znala jeste da su Aleksandar Vučić i članovi njegove najuže porodice bili već mesecima pod merama tajnog nadzora telefonskih komunikacija. Ove mere ili prosto narodski rečeno – prisluškivanje, mimo zakona i potpuno zloupotrebljavajući resurse i institucije sistema, sprovodila je organizovana struktura u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Na meti, pored predsednika Vučića, bili su njegov brat, sin i drugi članovi porodice i ljudi sa kojima je bio u kontaktu. Ali pre svega članovi njegove najuže porodice.

Naravno, niko do članova porodice Vučić i njega samog nije bio na merama, već su mere tajnog nadzora telefonske komunikacije primenjivane prema licima za koja se znalo da se nalaze u kontaktu sa pravim metama. Tako se na praktično zadnji ulaz stavljao pod nadzor sam državni vrh. Za ovako složenu operaciju bila je potrebna i ozbiljna logistika u samom sistemu, pored pripadnika bezbednosnih službi učestvovali su i pojedinci iz sudstva koji su izdavali i potvrđivali naloge za prisluškivanje.

Sistem je bio gotovo savršen sve dok nije zatajio ljudski faktor, odnosno kada je jedan od upućenijih rukovodilaca nakon sukoba sa određenim strukturama u MUP-u odlučio da sve ispriča. Istraga je pokazala da je bilo više od 1500 razgovora koji su na ovaj način pribavljeni. Istraga je pokrenuta i kao osumnjičeni našli su se neki od u to vreme najbitnijih funkcionera MUP-a. Spekulisalo se čak i sa određenim obaveštajnim koketiranjem pomenutih struktura u MUP-u sa inostranim faktorom.

Ipak, najkonkretnija pretnja po život predsednika Srbije došla je prošlog leta. Evropol i Evrodžast dostavili su podatke našim organima o postojanju organizovane kriminalne grupe čija je namera bila da organizuje atentat na predsednika Republike Srbije. Informacija je nosila oznaku vrlo visoke pouzdanosti i tajnosti. Ono što se uspelo saznati jeste da se radilo o licima koja su bila povezana sa jednim od dva crnogorska klana i da je angažovan profesionalni ubica iz inostranstva.

Sve se naravno odigravalo na teritoriji više evropskih zemalja, ali su tamošnje službe uspele da otkriju komunikaciju zaverenika. Identitet atentatora nije otkriven, ali se sa sigurnošću utvrdio identitet bar dve osobe koje su bile zadužene za logistiku. Kao o krajnjem naručiocu spekulisalo se imenom Radoja Zvicera, šefa kavačkog kriminalnog klana, za kojim je Srbija raspisala optužnicu, ali koji već duže vreme nije dostupan organima gonjenja.

Pre ovih saznanja u februaru te iste godine u Beogradu je hapšena kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se usko vezuje za Zvicera i kavački klan. U pretresu prostorija koje su koristili pronađeno je oružje, među kojim je bila i jedna prilično profesionalna snajperska puška. Postoje i snimci na kojima se vidi kako jedan bivši snajperista vojske obučava Belivuka i Miljkovića rukovanju ovim oružjem. Samo nekoliko dna pred hapšenje Belivukovog klana održana je svečana ceremonija otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji. U tom trenutku postojala je realna opasnost da je život predsednika Srbije bio neposredno ugrožen. Pored toga, Vučić je odlučio da se pojavi i govori na ovom događaju.

Čaba Der, plaćeni ubica koji je počinio nekoliko ubistava širom Evrope za račun oba klana i kome se sada sudi u Mađarskoj za ubistvo, tamošnjim bezbednosnim službama dao je informaciju da je bio kontaktiran od visokorangiranih pripadnika škaljarskog klana 2017. i 2018. godine i da je tema dogovora bila atentat na predsednika Srbije. Der je označio pokojnog Alana Kožara kao osobu sa kojom je kontaktirao povodom toga. Kožar je ubijen u leto 2021. godine na Krfu zajedno sa Damirom Hodžićem. Der nije ponudio mađarskim istražiteljima nikakve druge detalje o ovim događajima pa su oni uzeti sa izvesnom rezervom jer je Čaba Der u svojim iskazima često znao da se služi neistinama.

Ipak, ove pretnje ne treba zanemariti. Državni organi Republike Srbije su se oštro suprotstavili delovanju dva najjača crnogorska narko-klana i sigurno je da niko od njih nije preterano srećan zbog toga. Novac koji ove kriminalne grupe poseduju je neverovatan i gotovo nezamisliv pošto se radi o milijardama evra na godišnjem nivou. Sa ovakvim budžetom svaka organizacija može biti opasna, a naročito ona kriminalna. S druge strane, nikako ne treba zapostaviti veze pojedinih kriminalizovanih delova crnogorskih službi bezbednosti sa ovim klanovima.

Stvari su išle toliko daleko da su postojali radnici službi bezbednosti koji su bili učesnici u direktnom poslu, odnosno švercu droge i cigareta. Jedan od njih je i sin Zorana Lazovića, vrlo moćnog čoveka u crnogorskom bezbednosnom sistemu još od devedesetih godina. Ova struktura nipošto nije bila zadovoljna promenom vlasti u Crnoj Gori u avgustu 2020. godine i nekako drži Srbiju barem delom odgovornom za taj fijasko. A osveta u crnogorskom DB-u nikada nije izašla iz mode i samo je objavljivanjem komunikacija sa "Skaj“ aplikacije postala još poželjnija.

Sa agresijom Rusije na Ukrajinu iz februara ove godine situacija se dodatno usložila. Jasno je svakome da geopolitičke karte više ne izgledaju isto i da interesi teško mogu da se pomire. Suprotstavljene strane u obaveštajnom smislu, zapadne zemlje i Rusija, vode pravi rat na svakom uglu planete. Ne može se isključiti mogućnost da nekome od njih iz bilo kog razloga može odgovarati opcija destabilizacije Balkana. Ako se takva odluka donese, onda je samo pitanje mera i njihove primene.

Jedna od klasičnih mera mogla bi biti npr. coup d’etat, odnosno državni udar, a tu već nailazimo na različite modele ostvarivanja cilja koji nikako ne isključuju atentate na nosioce najviših državnih funkcija. Za ovakav scenario potencijalno mogu biti zainteresovane obe strane, i Istok i Zapad, i tu nema sentimenta, nego čist interes koji je sa njihove tačke gledišta uvek veći od interesa Srbije. Opet ponavljam – isto važi i za Istok i za Zapad.

Nenad Čanak kada govori o tome uglavnom govori iz iskustva. On je to sve video 2003. godine – i pripremu i satanizaciju i kriminalizaciju članova porodice i dovođenje u vezu sa organizovanim kriminalom... Gotovo je identičan modus operandi kao u poslednjih pet ili šest godina. I onda nam se desi da nam premijera ubiju kao vrapca, kao što reče lider LSV-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o uslovljavanju iz EU: "Biće stalno klackalica - ili Kosovo ili Rusija"
Vučić Aleksandar

Palata Srbije

13.10.2022. 08:01

Vučić o uslovljavanju iz EU: "Biće stalno klackalica - ili Kosovo ili Rusija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iz Evropske unije očekuje uslovljavanja koja se odnose na pretpristupne pregovore u pogledu odnosa sa Rusijom kao i Kosova i Metohije, ali da će Srbija, zbog svojih građana, nastaviti da sprovodi reforme za koje je "čvrsto i snažno opredeljena".
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve