Vesti
11.06.2022. 14:13
Beta

Američki eksperti

"Vašington gubi strpljenje, Srbija mora da odluči"

rusija amerika
Izvor: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) gube strpljenje sa Srbijom zbog njenog odbijanja da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa Briselom i primeni sankcije protiv Rusije, ocenjuju za Glas Amerike (VOA) američke diplomate i eksperti.

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid i direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu Pol Mekarti za Glas Amerike (VOA) su rekli da Srbija mora hitno da odluči da li joj je budućnost u Evropi ili sa Putinovom Rusijom.

"Rusija je odgovorna za zverstva u Ukrajini, na nivou staljinizma. Uništava gradove, masovno ubija civile, blokira hranu... Da li Srbija usklađuje svoju spoljnu politiku sa u suštini agresivnim tiraninom odgovornim za velika zverstva?", upitao je Frid.
 

On smatra da je zbog ruskog ekstremizma i nasilja, balansiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića između Zapada i Rusije nemoguće i veruje da SAD gube strpljenje sa Beogradom. 

Da je američko strpljenje na izmaku saglasan je i Pol Mekarti iz Medjunarodnog republikanskog instituta.

"Mislim da Vašington gubi strpljenje. I to nije samo usredsredjeno na sankcije, već i na dijalog Srbije sa Kosovom koji je duboko zamrznut", ocenjuje Mekarti.
 

Frid, trenutno saradnik Atlantskog saveta, ističe da bi želeo da se Beograd pridruži evropskim sankcijama.

On poručuje i da bi Vučić trebalo da "da u javnosti formuliše strategiju kojom se prepoznaje šta je Rusija postala pod Putinom".

"I da (Vučić) preispita jezik koji Srbija koristi...mora da izrazi i da to i misli da Srbija razume šta znači evropska budućnost. To nije šurovanje sa Vladimirom Putinom", rekao je Frid. 

U interesu je Srbije, kako poručuju američki diplomati i eksperti, da veže svoju budućnost za zapad, a posebno za Evropsku uniju.
 

"Predsedniku Srbije će biti sve teže da sedi na dve stolice ...da li to znači potpuni i trajni raskid sa Rusijom? Ne. Mislim da će verovatno doći vreme kada će odnosi Rusije i Srbije biti manje opterećeni krvlju koja se trenutno proliva u Ukrajini", kaže Mekarti.
 

Usred ovog rata, kako je dodao, Srbija zaista ima samo jedan izbor, a to je da se prikloni Briselu i Zapadu.

"Kao što je pokazao incident sa avionom Lavrova, Srbija je okružena državama koje ostaju sve prozapadnije", navodi Mekarti za VOA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je sledeći kome Amerika uvodi sankcije?
Ujka Sem

Neka se spreme...

01.06.2022. 18:10

Ko je sledeći kome Amerika uvodi sankcije?

Nije prošlo ni dva meseca od kako je američka administracija objavila poslednji spisak sankcionisanih pojedinaca sa Zapadnog Balkana, a već se spekuliše ko bi se mogao naći na novoj listi osoba kojima bi, na primer, bila blokirana imovina koju imaju u SAD, ako je imaju, i kojima bi bilo onemogućeno da na bilo koji način sarađuju sa američkim državljanima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve