Vesti
07.04.2023. 15:35
Beta

CNJ NEO Energo

Poznato kada počinju radovi na vetro i solarnom parku Golubac

Vetropark
Izvor: Shutterstock

Gradnja vetroparka i solarne elektrane Golubac trebalo bi da počne pre kraja godine, najavili su iz portugalske kompanije Grupa NOV koja u Srbiji ima kompaniju CNJ NEO Energo.

Ukupan instalisani kapacitet vetro i solarnog parka Golubac biće 20 MW, po 10 MW od oba obnovljiva izvora.

NEO energo planira da u te kapacitete i proizvodnju struje iz obnovljivih izvora investira 30 miliona evra i predviđa da će u nacionalnu elektromrežu Srbije davati 35 GWh godišnje.

"Računamo da do juna završimo sve potrebno (dozvole) i zatim počnemo izgradnju Golupca", rekao je direktor sektora inženjeringa, energije i životne sredine Grupe NOV Karlos Konseisao novinarima iz Srbije koji su posetili Portugal u okviru projekta Puls Evrope - Medijske posete EU.

Konseisao je rekao da je energetska tranzicija u Portugalu počela ranije u odnosu na neke druge evropske zemlje jer ima vetar i Sunce kao obnovljive izvore.

U Srbiji je, koja takođe ima neke pogodnosti za obnovljivu energiju, tranzicija, prema njegovim rečima, počela malo kasnije.

On je rekao da je više razloga zbog kojih su zainteresovani za Srbiju. Na prvom mestu je to što Srbija kao zemlja u usponu, kada je reč o razvoju, ima lakši pristup finansijama Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Takođe vlada Srbije, rekao je Konseisao, za razliku od vlada većine zemalja EU, ima politike monetarne podrške sa ciljem podsticanja vetro i fotonaponskih parkova, fabrika za prečišćavanje vode, komunalnog i industrijskog otpada.

Pored toga, Srbija kao kandidat za članstvo u EU ima "hitnu potrebu" da ispuni uslove EU - da u periodu 2020-2030. iz obnovljivih izvora energije bude proizvedeno 32,5 odsto potrošnje energije.

U Grupi NOV rekli su da potencijalne energetske projekte u Srbiji istražuju od 2010. i da su za prioritret postavili vetro i solarni park u opštini Golubac.

Među ciljevima te grupe i njene kompanije sa sedištem u Beogradu je i da investira u druge opštine u Srbiji u proizvodnju struje, kao i u oblasti tretiranja čvrstog i tečnog otpada gde se Grupa NOV takođe već dokazala.

Kako su rekli u Grupi, "otvoreni su da ispitaju potencijalne poslovne prilike u sektorima upravljanja vodom i otpadom, sami ili u partnerstvu sa srpskim kompanijama".

Kompanije iz Grupe NOV, koja direktno zapošljava oko 2.200 ljudi, rade u sektorima obnovljive energije, izgradnje infrastrukture i upravljanja u oblasti životne sredine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija i Emirati razvijaju zajedno nov energent
vodonik, energent

Ministarka najavila

17.01.2023. 16:30

Srbija i Emirati razvijaju zajedno nov energent

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail Al-Mazrouei dogovorili su u Abu Dabiju potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti razvoja vodonika, kao novog energenta, i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, saopštilo je ministarstvo.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve