Vesti
26.10.2023. 21:42
Beta

Poruka iz Prištine

Kosovo spremno da prihvati sporazum, Srbija ne želi da potpiše

1
Izvor: Beta / European Commission / Claudio Centonze

Vlada Kosova je saopštila da je Kosovo prihvatilo Osnovni sporazum iz Brisela, od 27. februara 2023. godine, kao i Implementirajući aneks iz Ohrida iz 18.marta 2023. godine i izrazilo sprmenost da potpiše i današnji predlog, na šta nije bila spremna srpska strana.

Dodaje se da sporazume treba implementirati u njihovoj celini, bezuslovno i bez ikakvih zakašnjenja.

U saopštenju se takođe ističe da na današnjem sastanku sa nemačkim kancelarem, Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, premijerkom Italije Đorđom Meloni, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, zamenikom predsednika Evropske Komisije i Visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, te njegovim emisarom Miroslavom Lajčakom, premijer Kurti se zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Dodaje se da je premijer Kurti naglasio da je Kosovo šampion po pitanju napretka u smislu vladavine prava u regionu unutar Zapadnog Balkana, što je i konstatovano od strane prestižne medjunarodne organizacije "World Justice Project".

"Paramilitarna teroristička grupa Milana Radojčića i ostali odgovorni se trebaju izručiti Kosovu gde bi bili subjekat pravednog i fer sudskog postupka, što više kada se uzme u obzir da se pravosudni sistem na Kosovu i sudski procesi nadgledaju od strane Misije Evropske Unije za vladavinu prava – EULEX".

Kurti je podsetio da je bio spreman za potpis i u Briselu 27. februara 2023. godine kao i u Ohridu 18. marta 2023. godine, a i večeras, naglašavajući da je upravo Samit Evropskog saveta u Briselu pravi događaj za potpisivanje Osnovnog sporazuma, uključujući i Nacrt ponudjen od strane EU i SAD u cilju izvršenja člana 7 u vezi sa članom 10 Osnovnog sporazuma.

"Uprkos ovako širokogrudnoj ponudi premijera Kurtija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom, i tražio da se prihvati i dodatni papir kojem se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21.oktobra 2023.godine", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Na kraju sastanka, premijer Kurti je rekao da prihvatanje podrazumeva potpisivanje, a samo potpis podrazumeva prihvatanje i garantuje implementaciju, zaključuje se u saopštenju vlade Kosova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve