Vesti
29.06.2023. 21:25
Beta

Privredno društvo

Šta je Bio4 kampus čije je osnivanje odobrila Vlada Srbije

Naučnici
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju privrednog društva "Bio4" doo. Beograd koje predstavlja platformu za okupljanje istraživača, profesora i eksperta iz različitih oblasti prirodnih nauka.

"Bio4 kampus" obuhvatiće šest fakulteta, devet naučno-istraživačkih i razvojnih instituta i naučno-tehnološki park kao podršku razvoju startap ekosistema, kao i kompanije iz biofarm oblasti, saopšteno je posle sednice vlade.

"Planirano je da ovakav ekosistem predstavlja jedinstveni centar u širem regionu po multidisciplinarnosti koji će privući i istraživače iz drugih oblasti - mašinstva, ekonomije, filozofije, sociologije i drugo", piše u saopštenju.

Kampus će biti prilika za domaće istraživače, ali i za povratak domaćih stručnjaka iz dijaspore, navodi se u saopštenju.

Vlada je saopštila i da ovakvo okruženje ima za cilj "i da delimično spreči odlazak stručnjaka iz zemlje i da privuče istraživače iz celog sveta".

"Dugoročno, ovako kreiran ekosistem, kroz razvoj domaćih inovacija, treba značajno da doprinese ekonomiji Srbije kroz otvaranje startap kompanija, inovacija, zapošljavanja ljudi iz akademije u privatnom sektoru i privlačenje kapitala za  potrebe razvoja društva baziranog na znanju", piše u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)
Obrazovanje

Zorica Pantić

07.01.2022. 10:05

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)

Zorica Pantić, prva žena inženjer na čelu jednog tehnološkog univerziteta u SAD, koja je između ostalog, kao rektor, mali bostonski koledž pretvorila u nacionalno prepoznatljiv Univerzitet, kaže da joj je za sve uspehe ostvarene u Americi pomoglo znanje stečeno u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve