Život
12.05.2023. 16:00
R.E.

Program PROMIS

Za mlade istraživače četiri miliona evra

laboratorija, mikroskop, istraživanje
Izvor: Shutterstock

Fond za nauku Republike Srbije otvorio je svoj deveti program, PROMIS 2023, vredan 4 miliona evra. Program PROMIS 2023 dizajniran je kao podrška najboljim projektima mladih istraživača i naučnika u ranoj fazi karijere, do 7 godina nakon doktorata.

Mladi naučnici će kroz otvoreni konkurs Fonda za nauku moći da predlažu predloge projekata iz svih oblasti nauka, formiraju svoje timove i steknu važno iskustvo u upravljanju naučnim istraživanjima.

Program podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim naučnim oblastima, a projekti nemaju unapred zadate teme.

“Program PROMIS 2023 je prilika za mlade naučnike u Srbiji da svoj entuzijazam, energiju i izvrsne ideje realizuju kroz naučne projekte koji će doprineti daljem razvoju nauke i našeg društva. Da je naša nauka konkurentna i daje izvrsne rezultate pokazuje činjenica da je u okviru prethodnog PROMIS programa (2020-2022), 59 istraživačkih timova na osnovu rezultata svojih PROMIS projekata objavilo 593 naučne publikacije, od čega je 123 u vrhunskim časopisima kategorije M21 i M21a. Buduća generacija mladih PROMIS istraživača će imati mogućnost da stekne dodatna iskustva u upravljanju projektima koja će im biti značajna i za konkurisanje i realizaciju projekata na međunarodnom nivou“, naglasila je v.d. direktora Fonda za nauku dr Milica Đurić-Jovičić.
 

Maksimalan budžet projekata je do 150.000 evra, a trajanje projekata do dve godine. Sredstva su namenjena za rad istraživačkih timova, opremu i potrošni materijal, međunarodnu saradnju, objavljivanje naučnih publikacija kao i druge aktivnosti koje su neophodne za razvoj nauke i istraživanja.

Sredstva u vrednosti od 4 miliona evra su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE), partnerski projekat Republike Srbije, IPA 19 Evropske unije i Svetske banke.

Javni poziv za podnošenje predloga projekata je otvoren do 10. jula 2023. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)
Obrazovanje

Zorica Pantić

07.01.2022. 10:05

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)

Zorica Pantić, prva žena inženjer na čelu jednog tehnološkog univerziteta u SAD, koja je između ostalog, kao rektor, mali bostonski koledž pretvorila u nacionalno prepoznatljiv Univerzitet, kaže da joj je za sve uspehe ostvarene u Americi pomoglo znanje stečeno u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve